Galaretka na majonezie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żelatynę namoczyć w 1/2 szklanki bulionu, pozostawić do napęcznienia. Następnie podgrzać do momentu rozpuszczenia się żelatyny. Lekko wystudzic. Majonez, musztardę i pozostały bulion wymieszać. Dodać przygotowaną żelatynę i natkę. Ponownie wymieszać i doprawić do smaku.
2.Foremki (8 sztuk) lub jedną dużą formę wyścielić folią aluminiową. Jajka przekroić na pół, śledzie - wzdłuż na pół. Połówki jajka (strona przekrojona ku górze) owinąć połówką płata śledziowego, wkoło nałożyć fasolę. Podobnie postąpić w przypadku dużej formy - zawiniątka z jajka i śledzia ułozyć w niewielkich odstępach, a przestrzenie zapełnić fasolą.
3.Całość zalać przygotowaną galaretką tak, by całkowicie przykryć składniki. Włożyć do lodówki, by galaretka stężała.
Komentarze