Smaczna i prosta jarzynka do obiadu. Ogórki w takiej formie smakują równie dobrze np. z ciemnym pieczywem czy ryżem. Danie można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Składniki:
5 mniejszych ogórków sałatkowych, mierzących ok. 15 cm każdy (łącznie 750g)
6 - 8 ząbków czosnku
1/2 pęczka natki pietruszki
5 łyżek majonezu
1/5 szklanki wody
1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
sól do smaku
cukier do smaku
pieprz biały mielony do smaku
Ogórki w majonezie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W rondlu wymieszać majonez, wodę, posiekany czosnek i natkę pietruszki oraz wodę.
2.Całość gotować 5 min. Następnie dodać pokrojone w półplastry ogórki - wymieszać, dusić kolejne 5 min. Danie doprawić do smaku. Podawać na ciepło lub na zimno.
Komentarze