Ogórki w majonezie

4.5 (160 ocen)

Smaczna i prosta jarzynka do obiadu. Ogórki w takiej formie smakują równie dobrze np. z ciemnym pieczywem czy ryżem. Danie można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Składniki:

  • 5 mniejszych ogórków sałatkowych, mierzących ok. 15 cm każdy (łącznie 750g)
    6 - 8 ząbków czosnku
    1/2 pęczka natki pietruszki
    5 łyżek majonezu
    1/5 szklanki wody
    1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
    sól do smaku
    cukier do smaku
    pieprz biały mielony do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Ogórki w majonezie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ogórki w majonezie 1. W rondlu wymieszać majonez, wodę, posiekany czosnek i natkę pietruszki oraz wodę.
  • Ogórki w majonezie 2. Całość gotować 5 min. Następnie dodać pokrojone w półplastry ogórki - wymieszać, dusić kolejne 5 min. Danie doprawić do smaku. Podawać na ciepło lub na zimno.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować