Niebanalna, wyśmienita w smaku jajecznica „na bogato”, przygotowana nie klasycznie na masełku, a na majonezie, co sprawia, że jest wyjątkowo delikatna i kremowa.
35 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
6 jajek
250 g ulubionej wędliny (np. ogonówka)
200 g oczyszczonych pieczarek
1 mała obrana czerwona cebula (60 g)
1 mała obrana biała cebula (60 g)
2 łyżki posiekanego lubczyku
1 łyżka posiekanej bazylii
1 łyżka posiekanej szałwii
2 łyżki majonezu
1 łyżeczka całych nasion kminku
1 łyżeczka mielonych owoców kolendry
½ łyżeczki mielonych nasion kozieradki
szczypta chilli w proszku
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
Jajecznica na majonezie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wędlinę pokroić w małą kostkę i wrzucić na rozgrzaną suchą patelnię – piec 10 min, często mieszając.
2.Następnie mięso wyjąć, a na tą samą patelnię wrzucić posiekane grzyby i obie cebule – podgrzewać ok. 10 min, aż płyn powstały z pieczarek całkowicie odparuje.
Do zawartości patelni dołożyć majonez, wsypać kminek, owoce kolendry, nasiona kozieradki i chilli. Składniki dusić 5 min.
3.Po tym czasie dodać odłożoną wędlinę, wbić jajka i dołożyć posiekaną zieleninę. Całość dokładnie wymieszać i, nadal mieszając, podgrzewać do momentu uzyskania pożądanego stopnia ścięcia jaj. Gotową jajecznicę doprawić przyprawami do smaku.
Komentarze