Jajecznica na majonezie

0 (0 ocen)

  • 35 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Niebanalna, wyśmienita w smaku jajecznica „na bogato”, przygotowana nie klasycznie na masełku, a na majonezie, co sprawia, że jest wyjątkowo delikatna i kremowa.

  • 35 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 6 jajek
    250 g ulubionej wędliny (np. ogonówka)
    200 g oczyszczonych pieczarek
    1 mała obrana czerwona cebula (60 g)
    1 mała obrana biała cebula (60 g)
    2 łyżki posiekanego lubczyku
    1 łyżka posiekanej bazylii
    1 łyżka posiekanej szałwii
    2 łyżki majonezu
    1 łyżeczka całych nasion kminku
    1 łyżeczka mielonych owoców kolendry
    ½ łyżeczki mielonych nasion kozieradki
    szczypta chilli w proszku
    sól do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Jajecznica na majonezie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Jajecznica na majonezie 1. Wędlinę pokroić w małą kostkę i wrzucić na rozgrzaną suchą patelnię – piec 10 min, często mieszając.
  • Jajecznica na majonezie 2. Następnie mięso wyjąć, a na tą samą patelnię wrzucić posiekane grzyby i obie cebule – podgrzewać ok. 10 min, aż płyn powstały z pieczarek całkowicie odparuje.
    Do zawartości patelni dołożyć majonez, wsypać kminek, owoce kolendry, nasiona kozieradki i chilli. Składniki dusić 5 min.
  • Jajecznica na majonezie 3. Po tym czasie dodać odłożoną wędlinę, wbić jajka i dołożyć posiekaną zieleninę. Całość dokładnie wymieszać i, nadal mieszając, podgrzewać do momentu uzyskania pożądanego stopnia ścięcia jaj. Gotową jajecznicę doprawić przyprawami do smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować