Dodatki na grilla

Dodatki do grilla nie zastąpią nam z pewnością właściwego mięsa, mogą się jednak wydatnie przyczynić do urozmaicenia jego smaku. Warto zatem wybierać je nadzwyczaj starannie, pamiętając, że dobre jedzenie to gwarancja udanego spotkania rodzinnego czy towarzyskiego.

Liczba przepisów: 275

5 (5 ocen)

Zdobywca nagrody

Ciasto z rabarbarem

Dodatki do grilla: co podać?

Spotkania przy grillu to jedna z największych atrakcji sezonu letniego. Aby jednak w pełni się nimi cieszyć, dobrze jest z wyprzedzeniem zaaranżować grillowe menu. Dotyczy to zwłaszcza plenerowych imprez w większym gronie, kiedy kwestia ilości i rodzaju jedzenia urasta do rangi niemałego wyzwania logistycznego. 

Sprawę steków czy kiełbasek uzgodnić można dość szybko (wybór asortymentu w sklepach sieciowych jest przecież ogromny), nieco bardziej problematyczne wydają się natomiast dodatki do grilla. Nawet zdeklarowani amatorzy grillowania często je bagatelizują, skupiając się wyłącznie na daniu głównym. Czy aby na pewno słusznie?

Dodatki do grilla nie muszą być ani drogie, ani tuczące, ani skomplikowane do przygotowania. Wręcz przeciwnie: jeśli zdecydujemy się poświęcić im chwilę czasu, będą przyjemnym urozmaiceniem naszego posiłku... a także kolejną atrakcją dla zaproszonych gości.

Co zatem podać? Najprostsze rozwiązanie to sałatki do grilla. Lekkie, niezbyt kaloryczne, a zarazem bardzo smaczne, idealnie skomponują się z wybranym przez nas mięsem.

Warto się skusić np. na sałatkę ziemniaczaną, śledziową albo warzywną z jogurtowym dressingiem. Każda z nich cechuje się odmiennymi walorami smakowymi, łączy je natomiast łatwość przygotowania (nie powinno ono przekraczać 30 minut). Nie będziemy też musieli zaopatrywać się w przesadnie dużą ilość składników, z wyjątkiem może sałatki śledziowej: tutaj liczba niezbędnych produktów jest nieco większa (filety śledziowe, ziemniaki, puszki groszku i kukurydzy, ser żółty, jaja, przyprawy...), ale w zamian otrzymamy sałatkę niezwykle pożywną i treściwą.

Ciekawym uzupełnieniem sałatek okażą się także grzanki. Trudno znaleźć osobę, która by ich nie lubiła, pasują zaś praktycznie do każdej  zaproponowanej sałatki.  

Jakie dodatki do grilla są smaczne i proste w przygotowaniu?

Czasami zdarza się tak, że decyzję o zorganizowaniu grilla podejmujemy spontanicznie, pod wpływem jednej rozmowy czy wiadomości tekstowej. W takich momentach kluczowa jest również natychmiastowa organizacja jedzenia. Dodatki do grilla muszą zatem albo szybko powstać w naszej domowej kuchni, albo usmażyć się razem z daniem głównym.

Świetny przykład dodatku błyskawicznego oraz łatwego do zrobienia to surówka z marchewki, jabłka i rukoli. Przygotowanie sześciu porcji trwa 10 minut, a oprócz głównych składników potrzebujemy wyłącznie majonezu i przypraw. Taka surówka okaże się bardzo trafnym wyborem nie tylko przy okazji grilla, lecz również w trakcie zwykłego domowego obiadu.

Dodatkiem przyrządzonym już w trakcie imprezy mogą być z kolei grillowane pieczarki faszerowane żółtym serem. Z pewnością posmakują dzieciom, są bowiem miękkie i soczyste w środku, zaś wypełniający je serowy farsz bardzo apetycznie się ciągnie. Grzyby przyrządza się na średnio rozgrzanym grillu, najlepiej na aluminiowej tacce. Będą gotowe, kiedy ser się rozpuści, a same pieczarki nabiorą koloru. 

Grillowane cukinie w oliwie pachnącej miętą to kolejna opcja "last minute" - w razie potrzeby cukinie można zresztą zastąpić bakłażanami. Taki dodatek idealnie skomponuje się z daniami z grilla, będzie też świetny w zestawieniu z deską serów czy wędlin. 

Fajne przekąski do grilla

Dodatki do grilla mogą posiadać też bardziej wymyślny charakter. Osoby spragnione kulinarnej odmiany sięgną z przyjemnością po piknikowe babeczki szpinakowe z szynką i fetą - wytrawny przysmak z licznymi dodatkami, który pasuje zarówno do dań z grilla, jak i na wszelkie inne okazje "pod chmurką". 

Podobnie ciekawą przekąską są bagietki nadziewane zielonymi szparagami: smaczne i efektowne, a do tego łatwe w przygotowaniu. Nadają się jako dodatek do grillowanego mięsa, lecz także solo - z masłem czy kremowym serkiem.