Pizza z grilla

4.5 (186 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Średni

Chcieliście kiedyś jeść tak smaczną pizzę jak we włoskiej restauracji? Nie udało Wam się znaleźć takiej knajpy u nas? Nie martwcie się, ja odkryłem ten sposób w zeszłe wakacje! Pizza z grilla.

  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:

  • - ser mozzarella (do pizzy lub gouda): 50 gramów
    - przecier pomidorowy: 6 łyżek
    - szynka gotowana w plastrach: 4 plastry
    - pieczarki: 5 sztuk
    - bazylia otarta: 1 szczypta
    - oregano suszone: 1 szczypta

    - mąka: 1 szklanka
    - woda: 60 mililitrów
    - sól: 1 łyżeczka
    - mleko: 20 mililitrów
    - świeże drożdże: 10 gramów
    - oliwa lub dobry olej: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Zobacz również:

Pizza Szynki Grill Ser

Pizza z grilla - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczynamy od ciasta. Trzeba je zrobić na minimum 1 godzinę przed pieczeniem. Najlepiej rano przed wieczornym grillowaniem.
  • 2. Wodę wymieszać z solą a następnie zalać mąkę w misce i wymieszać.
  • 3. Drożdże rozpuścić w mleku (można dodać pół łyżeczki cukru).
    Jak się dobrze wymiesza, dodać drożdże z mlekiem do masy. Dodać łyżkę oliwy lub oleju i zacząć ugniatać całość. Masa powinna być dosyć sztywna, ale nie aż klejąca. Jeśli bardzo się klei, można dodać trochę mąki. Jeśli z kolei jest za twarda, troszkę wody.
  • 4. Tak przygotowane ciasto włożyć do pojemnika i zamknąć szczelnie pokrywką. Odstawić na co najmniej 1 godzinę aby rosło.
  • 5. Jak już mamy grill, rozwałkowujemy ciasto na placek o grubości około 3-4 mm. Można zrobić to wałkiem, ja robię ręcznie.

    Przyda się kawałek papieru do pieczenia, lub coś co pozwoli nam zsunąć ciasto na grill.
  • 6. Zanim położysz ciasto na grill, przetrzyj ruszt olejem, zapobiegnie to przylepieniu ciasta.
  • Ciasto do pizzy na grillu 7. Kładziemy ciasto na ruszt i podpiekamy go około 1 minutę z każdej strony. Oby się nie przypaliło.

    Mogą się pojawić bąble powietrza, to normalne.
  • Ciasto do pizzy grillowane 8. Zdejmujemy ciasto z rusztu i na tak podpieczone nakładamy sos pomidorowy. Posypujemy go bazylią.
  • 9. Jako farsz, możemy użyć to co lubimy, ja tu zrobiłem z szynką i pieczarkami.

    Nakładamy posiekane pieczarki, posypujemy serem i na wierzchu układamy szynkę.
    Całość posypujemy oregano.
  • 10. Kładziemy tak przygotowaną pizzę na kawałku folii aluminiowej (w ten sposób spód nam się nie spali). Dobrze było by unieść też ruszt w górę lub zmniejszyć trochę temperaturę.

    Przykrywamy grill pokrywką (lub gazetą lub folią aluminiową) aby całość sera ładnie się roztopiła.

    Tak powinna się piec około 3-5 minut. Trzeba sprawdzać.
  • Gotowa pizza z grila 11. Kroimy w porcję i delektujemy się pizza, która smakuje tak jak wyjęta prosto z pieca drzewnego we włoskiej restauracji.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka Pieczarki Przecier pomidorowy Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować