Ciasto truskawkowy puszek. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z odrobiną soli na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier a następnie dodajemy po jednym żółtku. Przesiewamy mąki razem z proszkiem do pieczenia i mieszamy dodajemy dwie łyżki wody. Masę biszkoptową wylewamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia i pieczemy około 30 minut w 180 stopniach. Studzimy i kroimy na 2 blaty.
Przygotowujemy krem. Zagotowujemy dwie szklanki mleka w garnku. W misce mieszamy cukier, żółtka, mąki i cukier waniliowy z jedną szklanką mleka powstałą bazę wlewamy do gotującego się mleka. Energicznie mieszamy żeby nie powstały grudki i studzimy do zimnego. Margarynę ucieramy dodajemy stopniowo zimna masę i 2-3 łyżki cappuccino. Miksujemy do połączenia się składników.
Galaretki rozpuszczamy w trzech szklankach wrzątku. Truskawki myjemy osuszamy i kroimy na pół.
Dolny blat biszkoptu nasączamy wodą z cytryną smarujemy połową masy przykrywamy kolejnym biszkoptem
również lekko nasączamy i wykładamy resztę masy. Na górną masę układamy połówki truskawek i wylewamy tężejąca galaretkę studzimy w lodówce.
Komentarze