Domowa kiełbasa na grilla z serem

4.5 (197 ocen)

  • 3 godz.

Nadchodzi czas grillowych szaleństw, a nic tak nie smakuje z rusztu jak pyszna, domowa kiełbasa. ;)

  • 3 godz.

Składniki:

  • 1,5 kg szynki wieprzowej bez kości
    1 kg piersi z kurczaka
    500 g słoniny
    300 g żółtego sera
    200 g serka topionego czosnkowo - ziołowego
    2 łyżki oregano
    1 łyżka ziół prowansalskich
    1 łyżka soli
    4 metry jelit
    łyżeczka octu
    + silny mężczyzna. ;))
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ser

Domowa kiełbasa na grilla z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dwie godziny wcześniej jelita opłukujemy letnią wodą z soli. Następnie zalewamy je wodą o temperaturze około 30 stopni i pozostawiamy na godzinę. Następnie odlewamy wodę, uzupełniamy ponownie z jedną łyżeczką octu (dzięki temu jelita będą bardziej przejrzyste).
    Szynkę, piersi oraz słoninę kroimy na mniejsze kawałki i mielimy w maszynce na najgrubszych oczkach. Do mięsa dodajemy starty na najmniejszych oczkach ser i dokładnie mieszamy.

    Następnie dodajemy serki topione, oregano, zioła prowansalskie oraz bazylię. Wyrabiamy przez pół godziny aż masa będzie kleista.

    Następnie tulejkę naoliwiamy odrobiną oleju i nawlekamy jelita. Nadziewamy bardzo mocno dociskając (to jest ten moment, gdzie potrzebny jest Mąż ;)) i co 12 - 15 cm skręcamy żeby oddzielić kiełbaski od siebie.

    Gotową kiełbasę parzymy w temperaturze 80 stopni przez dwadzieścia pięć minut.

    Następnego dnia zabieramy rodzinkę i znajomych. trochę pysznego pieczywa, ewentualnie złoty napój izotoniczny i robimy wiosennego grilla. ;)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kiełbasa Mięso Sery Zioła

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill

Podobne przepisy

To może cię zainteresować