Łosoś o smaku ziół i cytryny , delikatne warzywa , kiełki i polenta z kaszy kukurydzianej . Wszystko grillowane bez dodatku zbędnego oleju. Taki zestaw obiadowy to zastrzyk witamin , zdrowia i energii.
Grillowany łosoś z warzywami i polentą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Łosoś:Łososia myjemy ,dzielimy na dwie porcję, usuwamy delikatnie skórę.
Oprószamy przyprawami , skrapiamy odrobiną soku z cytryny.
Odstawiamy.
2.Warzywa: Wszystkie warzywa myjemy , czosnek obieramy.
Paprykę , bakłażana i cukinię kroimy w plastry.
Kolbę kukurydzy przekrawamy/przełamujemy na 4 części.
Warzywa skrapiamy oliwą z oliwek.
3.Polenta:W garnku zagotowujemy wodę z masłem i solą , wsypujemy kaszę.
Gotujemy do momentu powstania papki.
Kaszę przelewamy do płaskiego naczynia , odstawiamy do zastygnięcia.
Kroimy w paski a następnie w kostkę.
4.Grillujemy warzywa z polentą na rumiano z jednej strony , przekręcamy w tym momencie kładziemy na grilla łososia.
Rybę także grillujemy na umiano z obu stron.
5.Na talerzach układamy porwaną sałatę lodową z kiełkami , na nią kładziemy porcję warzyw , polenty oraz łososia.
Oprószamy warzywa świeżo mieloną solą i pieprzem.
Łososia podajemy z plasterkami cytryny i porwanymi/posiekanymi ziołami.
Komentarze