Łosoś z grilla, szpinak i chrupiące frytki z piekarnika

  • wyświetlono: 1485 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Polecam spróbować! Łosoś z grilla ze szpinakiem lekko podsmażonym na patelni z dodatkiem sera gorgonzola i masła - nie potrzebuje już dodatkowych gęstych sosów. Świetnie smakuje z frytkami z piekarnika.

  • 10min

Składniki

Składniki:
2 kawałki ryby np. steki lub medaliony z łososia flamandzkiego, każdy po około 150 g
200g świeżego szpinaku
50 g sera pleśniowego np. gorgonzoli
2 łyżki masła do ryby + 1 łyżka masła do szpinaku
po 1/2 łyżeczki suszonej i zmielonej kolendry do ryby i szpinaku
pieprz świeżo mielony
maggi
oliwa do wysmarowania patelni grillowej lub naczynia żaroodpornego

Frytki z piekarnika:
6 ziemniaków

marynata:
3 łyżki oliwy
po 1/2 łyżeczki: curry, słodkiej papryki, kurkumy,pieprzu cytrynowego, suszonej i zmielonej kolendry,suszonego lubczyku ,oregano i bazylii
1 łyżeczka sosu słodko kwaśnego TaoTao

Sposób przygotowania przepisu:

Łosoś z grilla, szpinak i chrupiące frytki z piekarnika

  • Pirczone frytki z piekarnika1. Frytki z piekarnika: Ziemniaki obrać, opłukać, zalać zimną wodą i gotować około 10 minut od momentu zagotowania się wody. Ziemniaki wyjąć z wody, lekko ostudzone pokroić w grube plastry i przełożyć do uprzednio przygotowanej marynaty, delikatnie wymieszać i odstawić na 5 minut. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 200 st. C. Ziemniaki przełożyć na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia zachowując odstępy między frytkami i wstawić do piekarnika. Piec około 25-30 minut, aż ziemniaki się zrumienią.
  • 2. Łosoś z grilla: Łososia ułożyć na rozgrzanej patelni grillowej i grillować przez 4 minuty z każdej strony lub piec w piekarniku, w naczyniu żaroodpornym z przykrywką, ok 30 minut w temp 180st. C. Przed końcem pieczenia dodać do ryby 1 łyżkę masła.
  • Łosoś z grilla,szpinak, chrupiące frytki z piekarnika3. Szpinak: Umyć, dokładnie osuszyć, grubo posiekać i włożyć na patelnię, i podgrzewać mieszając przez około 1 - 3 minuty. W razie potrzeby można dodać 1 - 2 łyżki wody.
    Jak tylko szpinak zwiędnie, patelnię zdjąć z ognia, szpinak odcisnąć, a pozostały płyn z patelni wylać. Szpinak przełożyć z powrotem na patelnię i na łyżce masła, mieszając jeszcze chwilę lekko podsmażać, doprawić świeżo zmielonym pieprzem i zdjąć z ognia. Do jeszcze gorącego szpinaku włożyć ser pleśniowy i przykryć żeby ser się rozpuszczał powoli.
  • 4. Kiedy ryba jest już gotowa, układamy ją na talerzu, na ciepłym szpinaku. Podajemy z porcją fantazyjnie ułożonych frytek.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

łosośw_kilka_chwilzdrowie_na_talerzudania_dla_urodyszpinakser pleśniowyziemniakimasłofrytkiryba pieczonaŁosoś z grilla

Komentarze

Podobne przepisy

Cukinie i pieczarki z grilla

Dodane przez: meggy_f

Cukinia i pieczarki z grilla

Tak przygotowane warzywa to moje...

Hamburgery z grilla

Dodane przez: Marta – redaktor

Hamburgery z grilla

Hamburgery z grilla to nie tylko...

Pieczarki faszerowane z grilla

Dodane przez: Hrabina w kuchni

Pieczarki faszerowane z grilla

Pieczarki faszerowane z grilla...

Kolorowe szaszłyki z grilla

Dodane przez: bogusia82

Kolorowe szaszłyki z grilla

Szaszłyki są moim ulubionym daniem...

Wątróbka drobiowa z grilla

Dodane przez: luna19

Wątróbka drobiowa z grilla

Soczysta wątróbka z grilla .. zimą?...

Tofu z grilla z pikantną cukinią i sałatką z amarantusa

Dodane przez: emiliana

Tofu z grilla z pikantną cukinią i sałatką...

Ostra papryczka, imbir i limonka...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE