Łosoś z grilla, szpinak i chrupiące frytki z piekarnika

4.5 (190 ocen)

  • 10 min

Polecam spróbować! Łosoś z grilla ze szpinakiem lekko podsmażonym na patelni z dodatkiem sera gorgonzola i masła - nie potrzebuje już dodatkowych gęstych sosów. Świetnie smakuje z frytkami z piekarnika.

  • 10 min

Składniki:

  • Składniki:
    2 kawałki ryby np. steki lub medaliony z łososia flamandzkiego, każdy po około 150 g
    200g świeżego szpinaku
    50 g sera pleśniowego np. gorgonzoli
    2 łyżki masła do ryby + 1 łyżka masła do szpinaku
    po 1/2 łyżeczki suszonej i zmielonej kolendry do ryby i szpinaku
    pieprz świeżo mielony
    maggi
    oliwa do wysmarowania patelni grillowej lub naczynia żaroodpornego

    Frytki z piekarnika:
    6 ziemniaków

    marynata:
    3 łyżki oliwy
    po 1/2 łyżeczki: curry, słodkiej papryki, kurkumy,pieprzu cytrynowego, suszonej i zmielonej kolendry,suszonego lubczyku ,oregano i bazylii
    1 łyżeczka sosu słodko kwaśnego TaoTao
Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Zobacz również:

Ryba Frytki Grill Ser

Łosoś z grilla, szpinak i chrupiące frytki z piekarnika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pirczone frytki z piekarnika 1. Frytki z piekarnika: Ziemniaki obrać, opłukać, zalać zimną wodą i gotować około 10 minut od momentu zagotowania się wody. Ziemniaki wyjąć z wody, lekko ostudzone pokroić w grube plastry i przełożyć do uprzednio przygotowanej marynaty, delikatnie wymieszać i odstawić na 5 minut. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 200 st. C. Ziemniaki przełożyć na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia zachowując odstępy między frytkami i wstawić do piekarnika. Piec około 25-30 minut, aż ziemniaki się zrumienią.
  • 2. Łosoś z grilla: Łososia ułożyć na rozgrzanej patelni grillowej i grillować przez 4 minuty z każdej strony lub piec w piekarniku, w naczyniu żaroodpornym z przykrywką, ok 30 minut w temp 180st. C. Przed końcem pieczenia dodać do ryby 1 łyżkę masła.
  • Łosoś z grilla,szpinak, chrupiące frytki z piekarnika 3. Szpinak: Umyć, dokładnie osuszyć, grubo posiekać i włożyć na patelnię, i podgrzewać mieszając przez około 1 - 3 minuty. W razie potrzeby można dodać 1 - 2 łyżki wody.
    Jak tylko szpinak zwiędnie, patelnię zdjąć z ognia, szpinak odcisnąć, a pozostały płyn z patelni wylać. Szpinak przełożyć z powrotem na patelnię i na łyżce masła, mieszając jeszcze chwilę lekko podsmażać, doprawić świeżo zmielonym pieprzem i zdjąć z ognia. Do jeszcze gorącego szpinaku włożyć ser pleśniowy i przykryć żeby ser się rozpuszczał powoli.
  • 4. Kiedy ryba jest już gotowa, układamy ją na talerzu, na ciepłym szpinaku. Podajemy z porcją fantazyjnie ułożonych frytek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill

Podobne przepisy

To może cię zainteresować