Polecam spróbować! Łosoś z grilla ze szpinakiem lekko podsmażonym na patelni z dodatkiem sera gorgonzola i masła - nie potrzebuje już dodatkowych gęstych sosów. Świetnie smakuje z frytkami z piekarnika.
10 min
Składniki:
Składniki:
2 kawałki ryby np. steki lub medaliony z łososia flamandzkiego, każdy po około 150 g
200g świeżego szpinaku
50 g sera pleśniowego np. gorgonzoli
2 łyżki masła do ryby + 1 łyżka masła do szpinaku
po 1/2 łyżeczki suszonej i zmielonej kolendry do ryby i szpinaku
pieprz świeżo mielony
maggi
oliwa do wysmarowania patelni grillowej lub naczynia żaroodpornego
Frytki z piekarnika:
6 ziemniaków
marynata:
3 łyżki oliwy
po 1/2 łyżeczki: curry, słodkiej papryki, kurkumy,pieprzu cytrynowego, suszonej i zmielonej kolendry,suszonego lubczyku ,oregano i bazylii
1 łyżeczka sosu słodko kwaśnego TaoTao
Łosoś z grilla, szpinak i chrupiące frytki z piekarnika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Frytki z piekarnika: Ziemniaki obrać, opłukać, zalać zimną wodą i gotować około 10 minut od momentu zagotowania się wody. Ziemniaki wyjąć z wody, lekko ostudzone pokroić w grube plastry i przełożyć do uprzednio przygotowanej marynaty, delikatnie wymieszać i odstawić na 5 minut. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 200 st. C. Ziemniaki przełożyć na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia zachowując odstępy między frytkami i wstawić do piekarnika. Piec około 25-30 minut, aż ziemniaki się zrumienią.
2.Łosoś z grilla: Łososia ułożyć na rozgrzanej patelni grillowej i grillować przez 4 minuty z każdej strony lub piec w piekarniku, w naczyniu żaroodpornym z przykrywką, ok 30 minut w temp 180st. C. Przed końcem pieczenia dodać do ryby 1 łyżkę masła.
3.Szpinak: Umyć, dokładnie osuszyć, grubo posiekać i włożyć na patelnię, i podgrzewać mieszając przez około 1 - 3 minuty. W razie potrzeby można dodać 1 - 2 łyżki wody.
Jak tylko szpinak zwiędnie, patelnię zdjąć z ognia, szpinak odcisnąć, a pozostały płyn z patelni wylać. Szpinak przełożyć z powrotem na patelnię i na łyżce masła, mieszając jeszcze chwilę lekko podsmażać, doprawić świeżo zmielonym pieprzem i zdjąć z ognia. Do jeszcze gorącego szpinaku włożyć ser pleśniowy i przykryć żeby ser się rozpuszczał powoli.
4.Kiedy ryba jest już gotowa, układamy ją na talerzu, na ciepłym szpinaku. Podajemy z porcją fantazyjnie ułożonych frytek.
Komentarze