Ciasto Runo leśne z kremem i galaretkami

5 (183 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Smaczne, wilgotne, ucierane ciasto o wspaniałej zielonej barwie, którą nadaje mu dodatek szpinaku. Kolorowe galaretki sprawiają, że chętnie pokuszą się na nie dzieci :)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto: 350 g świeżego szpinaku
    2 szklanki mąki krupczatki
    4 jajka
    1 szklanka cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3/4 szklanki oleju

    krem: 250 g śmietany kremówki
    250 g mascarpone
    180 g jogurtu naturalnego
    4 łyżki cukru pudru
    1 op.żelatyny fix-deserowej (60g)

    ponadto: 3 kolorowe galaretki ( u mnie: czerwona, żółta i zielona)
    truskawki (do dekoracji)
Wystaw ocenę:

5 (183 ocen)

Ciasto runo leśne z kremem i galaretkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • szpinak zmiksuj 1. Ciasto: szpinak umyj i zmiksuj z odrobiną wody. Dokładnie osącz na sitku. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodawaj cukier, a następnie po jednym żółtku wciąż ubijając. Następnie zmiksuj z olejem, wlewając go małymi strużkami. Dodaj zmiksowany szpinak. Na końcu mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, przesiej do masy i wymieszaj.
  • przekrój na dwa biszkopty 2. Ciasto przelej na dno wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy, o wym.22 cm. Piecz ok.50 minut w 180 st.do suchego patyczka. Ostudź. Przetnij wzdłuż na dwie części (spód ma być wyższy).
  • przygotuj trzy galaretki 3. Krem: galaretki rozpuść, każdą osobno w 1,5 szklanki gorącej wody. Odstaw do całkowitego stężenia. Śmietanę ubij, pod koniec dodając cukier, a następnie serek mascarpone i jogurt. Żelatynę przygotuj według przepisu na opakowaniu i połącz z masą śmietanową. Zastygnięte galaretki pokrój w niewielką kostkę i delikatnie wymieszaj z kremem (kilka galaretek odłóż do dekoracji)
  • gotowe! 4. Spód ciasta włóż z powrotem do tortownicy. Wyłóż masę śmietanową z galaretkami. Górną część ciasta pokrusz palcami i rozłóż na kremie dociskając (jeżeli wierzch ciasta jest zbyt spieczony, można go wykroić). Na pokruszonym cieście porozkładaj umyte i przekrojone truskawki oraz odłożone galaretki. Ciasto wstaw na 3-4 godz. do lodówki do stężenia ( a najlepiej na całą noc). Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować