Smaczne, wilgotne, ucierane ciasto o wspaniałej zielonej barwie, którą nadaje mu dodatek szpinaku. Kolorowe galaretki sprawiają, że chętnie pokuszą się na nie dzieci :)
Ciasto runo leśne z kremem i galaretkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: szpinak umyj i zmiksuj z odrobiną wody. Dokładnie osącz na sitku. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodawaj cukier, a następnie po jednym żółtku wciąż ubijając. Następnie zmiksuj z olejem, wlewając go małymi strużkami. Dodaj zmiksowany szpinak. Na końcu mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, przesiej do masy i wymieszaj.
2.Ciasto przelej na dno wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy, o wym.22 cm. Piecz ok.50 minut w 180 st.do suchego patyczka. Ostudź. Przetnij wzdłuż na dwie części (spód ma być wyższy).
3.Krem: galaretki rozpuść, każdą osobno w 1,5 szklanki gorącej wody. Odstaw do całkowitego stężenia. Śmietanę ubij, pod koniec dodając cukier, a następnie serek mascarpone i jogurt. Żelatynę przygotuj według przepisu na opakowaniu i połącz z masą śmietanową. Zastygnięte galaretki pokrój w niewielką kostkę i delikatnie wymieszaj z kremem (kilka galaretek odłóż do dekoracji)
4.Spód ciasta włóż z powrotem do tortownicy. Wyłóż masę śmietanową z galaretkami. Górną część ciasta pokrusz palcami i rozłóż na kremie dociskając (jeżeli wierzch ciasta jest zbyt spieczony, można go wykroić). Na pokruszonym cieście porozkładaj umyte i przekrojone truskawki oraz odłożone galaretki. Ciasto wstaw na 3-4 godz. do lodówki do stężenia ( a najlepiej na całą noc). Smacznego!
Komentarze