Biszkopt z masą śmietanowo-jagodową

4 (3 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Delikatny biszkopt z masą śmietanowo-jagodową. Do masy oprócz jagód dodana jest pokrojona galaretka o smaku jagodowym. Ładne, kolorowe, lekkie ciasto idealne na letni poczęstunek.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • biszkopt:
    5 dużych jajek
    120 g cukru
    1 płaska łyżka proszku do pieczenia
    2 łyżki oleju
    120 g mąki pszennej
    2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
    pół szklanki przegotowanej i ostudzonej wody do nasączenia

    masa:
    500 ml śmietanki kremówki 30%
    3 czubate łyżki cukru
    1 opakowanie żelatyny (na 1 litr)
    pół szklanki wody (120 ml)
    2 galaretki jagodowe
    1 szklanka jagód
Wystaw ocenę:

4 (3 ocen)

Biszkopt z masą śmietanowo-jagodową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić z cukrem i proszkiem do pieczenia na sztywną pianę.

    Żółtka krótko ubić z żółtkami, wlać do piany z białek, delikatnie wymieszać łyżką. Wsypać mąkę pszenną i ziemniaczaną, jeszcze raz delikatnie wymieszać (można bardzo krótko mikserem na wolnych obrotach).

    Ciasto wylać do dwóch form o wymiarach 32x22 cm, wyrównać. wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec 20-25 minut, do lekkiego zezłocenia się wierzchu. Ostudzić. Jeden blat nasączyć połową wody.
  • 2. Do garnka wlać 300 ml wody, doprowadzić do wrzenia, zdjęć z palnika, wsypać 1 galaretkę, wymieszać do jej rozpuszczenia. Przelać do szerokiej miski, wstawić do lodówki by całkowicie stężała (można zrobić do dzień wcześniej).
  • 3. Żelatynę przez ok. 5 minut namoczyć w połowie szklanki zimnej wody. Lekko podgrzać (nie gotować!), wymieszać do rozpuszczenia, lekko ostudzić.

    Śmietanę ubić z cukrem na sztywną masę, ubijając wlać rozpuszczoną żelatynę, krótko zmiksować. Odłożyć ok. 6-7 łyżek. Do reszty wsypać jagody i pokrojoną w kostkę galaretkę, krótko wymieszać łyżką
  • 4. Na nasączony biszkopt wyłożyć całą masę z jagodami, wyrównać. Przyłożyć drugim biszkoptem, lekko docisnąć Nasączyć resztą wody. Na wierzchu rozprowadzić odłożoną masę śmietanową, wyrównać. Wstawić do lodówki do zastygnięcia.
  • 5. Drugą galaretkę rozpuścić w 300 ml gorącej wody, odstawic do wystudzenia. Lekko tężejącą galaretkę wylac na wierzch ciasta. Wstawić do lodówki do zastygnięcia.

Porady

Zamiast jagód można uzyć inne owoce, np. maliny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Jagody

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować