REKLAMA

Biszkopt z masą śmietanowo-jagodową

wyświetlono: 1486 | dodany do książki kucharskiej: 3 | polecenia: 0

Delikatny biszkopt z masą śmietanowo-jagodową. Do masy oprócz jagód dodana jest pokrojona galaretka o smaku jagodowym. Ładne, kolorowe, lekkie ciasto idealne na letni poczęstunek.

opublikowany: 26.07.2021
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • 40 min
  • Łatwy

Składniki:

  • biszkopt:
    5 dużych jajek
    120 g cukru
    1 płaska łyżka proszku do pieczenia
    2 łyżki oleju
    120 g mąki pszennej
    2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
    pół szklanki przegotowanej i ostudzonej wody do nasączenia

    masa:
    500 ml śmietanki kremówki 30%
    3 czubate łyżki cukru
    1 opakowanie żelatyny (na 1 litr)
    pół szklanki wody (120 ml)
    2 galaretki jagodowe
    1 szklanka jagód
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić z cukrem i proszkiem do pieczenia na sztywną pianę.

    Żółtka krótko ubić z żółtkami, wlać do piany z białek, delikatnie wymieszać łyżką. Wsypać mąkę pszenną i ziemniaczaną, jeszcze raz delikatnie wymieszać (można bardzo krótko mikserem na wolnych obrotach).

    Ciasto wylać do dwóch form o wymiarach 32x22 cm, wyrównać. wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec 20-25 minut, do lekkiego zezłocenia się wierzchu. Ostudzić. Jeden blat nasączyć połową wody.
  • 2. Do garnka wlać 300 ml wody, doprowadzić do wrzenia, zdjęć z palnika, wsypać 1 galaretkę, wymieszać do jej rozpuszczenia. Przelać do szerokiej miski, wstawić do lodówki by całkowicie stężała (można zrobić do dzień wcześniej).
  • 3. Żelatynę przez ok. 5 minut namoczyć w połowie szklanki zimnej wody. Lekko podgrzać (nie gotować!), wymieszać do rozpuszczenia, lekko ostudzić.

    Śmietanę ubić z cukrem na sztywną masę, ubijając wlać rozpuszczoną żelatynę, krótko zmiksować. Odłożyć ok. 6-7 łyżek. Do reszty wsypać jagody i pokrojoną w kostkę galaretkę, krótko wymieszać łyżką
  • 4. Na nasączony biszkopt wyłożyć całą masę z jagodami, wyrównać. Przyłożyć drugim biszkoptem, lekko docisnąć Nasączyć resztą wody. Na wierzchu rozprowadzić odłożoną masę śmietanową, wyrównać. Wstawić do lodówki do zastygnięcia.
  • 5. Drugą galaretkę rozpuścić w 300 ml gorącej wody, odstawic do wystudzenia. Lekko tężejącą galaretkę wylac na wierzch ciasta. Wstawić do lodówki do zastygnięcia.

Notka redakcyjna

Porady

Zamiast jagód można uzyć inne owoce, np. maliny.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Konto nieaktywne

Biszkopt piaskowy z masą śmietanowo jagodową

Wyśmienite ciasto

kategoria: Desery opublikowany: 20.04.2014 | wyświetlono: 1691 Książki kucharskie: 3 | Polecenia: 0
Dodane przez: aga28 aga28

Biszkopt z masą jagodową

Wymyśliłam tą masę gdy nie miałam pomysłu co upiec.Biszkopt wyszedł przepyszny.

kategoria: Desery opublikowany: 26.09.2016 | wyświetlono: 281 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0
Dodane przez: Ruda1987 Ruda1987

Biszkopt z masą jagodową i śmietankową - Jagodowa rozkosz

Jagody plus śmietana to co lubię :)

kategoria: Desery opublikowany: 11.07.2015 | wyświetlono: 3333 Książki kucharskie: 4 | Polecenia: 0
Dodane przez: juchab juchab

Biszkopt z masą budyniową

szybkie i pyszne

kategoria: Desery opublikowany: 09.04.2013 | wyświetlono: 178635 Książki kucharskie: 24 | Polecenia: 1

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE