Ciasto "malinka" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: mąkę przesiać z proszkiem. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka rozmieszać z łyżką octu. Białka ubić na sztywno ze szczypta soli. Ubijać dodając po łyżce cukru. Zmniejszyć obroty miksera i powoli dodawać żółtka.Dodać po łyżce mąki, wymieszać łopatką, długo nie mieszać aby ciasto nie opadło . Wyłożyć na blaszke 25/35 cm wyłożoną papierem i posmarowanej tłuszczem (posmarować tylko dno blaszki, boków nie smarować) Piec ok 20 min. w nagrzanym piekarniku do 160 stopni. Wystudzić. Można delikatnie napączować 1/2 sklanki przegotowanej wody + sok z 1/2 cytryny.
2.Galaretka z malinami: Galaretki rozpuścić w przegotowanej wodzie, odstawić do lekkiego stężenia. Gruszki odcedzić z syropu, maliny dodać do tężejącej galaretki i wymieszać. Wyłożyć na biszkopt, i wstawić do lodówki do zastygnięcia.
3.Pianka: Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wody, odstawić do lekkiego stężenia. Maliny zblendować, jęsli nie chcemy aby pestki były wyczuwalne można przetrzeć przez sitko.Śmietankę ubć z cukrem pudrem, dodać tężejącą galaretkę oraz mus malinwy. Dokładnie wymieszać, wyłożyc na biszkopt, schłodzić.
4.Czekoladę rozpuścić 2 łyzkami śmietanki w nkapieli wodnej i zrobić ygzaki lub esy-floresy na cieście. Na wierzchu można poukadać świeże owoce.
Komentarze