Ciasto "mały książę"-czekoladowo-kawowe z galaretką ,bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dno blaszki wykładamy herbatnikami (mi weszło 15 sztuk na jedną warstwę)
Do garnka dajemy 2 szklanki mleka, masło, cukier i cukier waniliowy-stawiamy na gazie, podgrzewamy do rozpuszczenia masła i zagotowania. W osobnej misce mieszamy 1 szklankę mleka, 2 budynie czekoladowe, kakao i mąkę.
Wylewamy na gotujące się mleko i dokładnie mieszamy do zgęstnienia.
Gorąca masę wykładamy na herbatniki, delikatnie wyrównujemy. Układamy drugą warstwę herbatników. Odstawiamy do wystygnięcia.
2.MASA KAWOWA
***masło, serki powinny być w temperaturze pokojowej
Do miski dajemy masło i cukier puder-ucieramy na puch, dodajemy mleko w proszku i serki i miksujemy na gładką masę. Następnie dodajemy kawę i miksujemy. Do miski dajemy 125ml gorącej wody i żelatynę-mieszamy do ostygnięcia i dodajemy do masy.
Dokładnie miksujemy na najwyższych obrotach. Masę wykładamy na herbatniki. Ciasto dajemy do lodówki by masa stężała.
3.Następnie 2 galaretki pomarańczowe rozpuszczamy w 750ml wrzątku.
Gdy ostygną odlewamy trochę do miski i maczamy w niej biszkopty i układamy na stężałej masie.
Gdy reszta galaretki będzie lekko tężejąca wykładamy ją na ciasto.
Ciasto powinno postać w lodówce najlepiej całą noc.
Komentarze