Ciasto "Mały Książę"-czekoladowo-kawowe z galaretką ,bez pieczenia

4.46 (197 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Wspaniałe ciasto czekoladowo-kawowe z galaretką. Jest łatwe w przygotowaniu i zachwyca smakiem i wyglądem

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • *przepis na blaszkę 25x25cm

    MASA CZEKOLADOWA

    -3 szkl mleka
    -175g masła
    -0,5 szkl cukru
    -1 cukier waniliowy
    -2 budynie czekoladowe
    -3 łyżki mąki
    -1 łyżeczka kakao

    MASA KAWOWA

    -250g masła lub margaryny
    -0,5 szkl cukru pudru
    -400g serka homogenizowanego waniliowego
    -2,5 szklanki mleka w proszku pełnego
    -1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej
    -125ml wody
    -1,5 łyżki żelatyny

    DODATKOWO

    -herbatniki ok 30 sztuk
    -okrągłe biszkopty 1 paczka
    -2 galaretki pomarańczowe lub brzoskwiniowe
Wystaw ocenę:

4.46 (197 ocen)

Ciasto "mały książę"-czekoladowo-kawowe z galaretką ,bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dno blaszki wykładamy herbatnikami (mi weszło 15 sztuk na jedną warstwę)
    Do garnka dajemy 2 szklanki mleka, masło, cukier i cukier waniliowy-stawiamy na gazie, podgrzewamy do rozpuszczenia masła i zagotowania. W osobnej misce mieszamy 1 szklankę mleka, 2 budynie czekoladowe, kakao i mąkę.
    Wylewamy na gotujące się mleko i dokładnie mieszamy do zgęstnienia.
    Gorąca masę wykładamy na herbatniki, delikatnie wyrównujemy. Układamy drugą warstwę herbatników. Odstawiamy do wystygnięcia.
  • 2. MASA KAWOWA
    ***masło, serki powinny być w temperaturze pokojowej
    Do miski dajemy masło i cukier puder-ucieramy na puch, dodajemy mleko w proszku i serki i miksujemy na gładką masę. Następnie dodajemy kawę i miksujemy. Do miski dajemy 125ml gorącej wody i żelatynę-mieszamy do ostygnięcia i dodajemy do masy.
    Dokładnie miksujemy na najwyższych obrotach. Masę wykładamy na herbatniki. Ciasto dajemy do lodówki by masa stężała.
  • 3. Następnie 2 galaretki pomarańczowe rozpuszczamy w 750ml wrzątku.
    Gdy ostygną odlewamy trochę do miski i maczamy w niej biszkopty i układamy na stężałej masie.
    Gdy reszta galaretki będzie lekko tężejąca wykładamy ją na ciasto.
    Ciasto powinno postać w lodówce najlepiej całą noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować