Tort z masą budyniową i kryształkami

4.5 (194 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Rewelacyjne połączenie delikatnego biszkopta z przepyszna masą budyniową oraz śmietanową z kolorowymi galaretkami. Taki torcik zażyczyła sobie moja córeczka na urodziny i była zachwycona. Moi goście byli zachwyceni. Idealna do kawy. To też fajny pomysł na róże przyjęcia czy święta.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki: (tortownica ok. 26-28 cm)
    pieczemy 3 biszkopty
    biszkopt:
    4 duże jajka,
    4 łyżki cukru (ksylitol),
    4 czubate łyżki mąki,
    2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    2 łyżeczki olejku cytrynowego,
    masa budyniowa:
    2 budynie malinowe z cukrem (po 60g)
    600 ml mleka,
    200 g masła,
    1 łyżka cukru (opcjonalnie)
    masa śmietanowa z kryształkami:
    2 galaretki cytrynowe,
    galaretka truskawkowa,
    galaretka agrestowa,
    ok. 1 l gorącej wody,
    400 ml śmietany 36%,
    masa śmietanowa:
    400 ml śmietany 36%,
    2-3 łyżki cukru pudru,
    2 łyżeczki żelatyny,
    ok. 50 ml gorącej wody,
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Tort z masą budyniową i kryształkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • tort 1. Pieczemy 3 biszkopty.
    biszkopt:
    Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, mieszamy
    Białka ubijamy na sztywno z cukrem, następnie dodajemy po żółtku cały czas delikatnie ubijając i dodajemy pozostałe składniki.
    Napełniamy wysmarowaną odrobiną oleju formę i pieczemy ok. 25 min w temperaturze 180 °C.
    Najlepiej sprawdzić wykałaczką czy ciasto się upiekło. Studzimy.
    masa budyniowa:
    Budynie mieszamy dokładnie w ok. 200 ml zimnego mleka, aby miało jednolitą konsystencję. Resztę mleka podgrzewamy, pomału wlewamy przygotowany budyń, dodajemy cukier i gotujemy na małym ogniu około 3 min cały czas mieszając.
    Zdejmujemy z gazu (lub skręcamy na minimum) i pomału dodajemy kawałki masła ( ja kroję w kostkę) cały czas energicznie mieszamy do momentu aż masło się rozpuści i zostanie wchłonięte przez budyń. Masę lekko studzimy, następnie wykładamy na biszkopt. Masę przykrywamy drugim biszkoptem.
    masa śmietanowa z kryształkami:
    Galaretki najlepiej przygotować dzień wcześniej aby dobrze stężały.
    Jedną galaretkę cytrynową oraz truskawkową i agrestową rozpuszczamy każdą osobno w 300 ml goręcej wody, zostawiamy do stężenia, a następnie kroimy w kostkę.
    Drugą galaretkę cytrynową dokładnie rozpuszczamy w ok. 100 ml gorącej wody, studzimy.
    Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy, aż będzie sztywna. Gdy śmietana będzie już ubita wlewamy pomału strumyczkiem rozpuszczoną galaretkę cały czas ubijając.
    Pokrojone w kostkę galaretki mieszamy delikatnie z masą śmietanową i wykładamy na biszkopt i przykrywamy trzecim biszkoptem.
    masa śmietanowa:
    Żelatynę dokładnie rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy. Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem ( ilość w zależności jak słodka lubimy masę), następnie wlewamy strumyczkiem żelatynę cały czas ubijając. Masę śmietanową wykładamy na wierz oraz boki tortu, odstawiamy do stężenia na kilka godzin. Smacznego!

Porady

Z foli aluminiowej robimy kołnierz, u mnie około 7 cm

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Masa budyniowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Impreza Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować