Kolorowy sernik z galaretką i dżemem

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Jeśli rodzina chce sernik , ma być na bardzo cienkim spodzie , najlepiej na zimno , z galaretką i czymś aby nie było nudno , to ja proponuję właśnie taki smakołyk :) Doskonały na deser w gronie rodziny czy znajomych . Niewiele tu pracy , którą można wykonać w międzyczasie wykonywania innych prac :)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Spód:
    2 jajka
    2 łyżki cukru
    1 łyżka mąki pszennej
    1 kisiel wiśniowy 38 g.
    szczypta soli i cukru waniliowego
    Masa serowa:
    1 kg. sera trzykrotnie mielonego
    3/4 szklanki cukru
    1 cukier waniliowy
    1 galaretka cytrynowa
    2 łyżki żelatyny
    5 łyżek wody mineralnej niegazowanej
    3/4 szklanki wrzącej wody
    Masa -czarna porzeczka:
    2 galaretki o smaku - czarna porzeczka
    2 szklanki wrzącej wody
    1 słoik dżemu- czarna porzeczka -410 g.
    Masa - brzoskwinia:
    2 galaretki o smaku - brzoskwinia
    2 szklanki wrzącej wody
    1 słoik dżemu - brzoskwinia- 410 g.
    Dodatkowo:
    blaszka wyłożona papierem do pieczenia - 24 cm . x 29 cm.
    płatki migdałowe do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kolorowy sernik z galaretką i dżemem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kolory sernik z galaretką i dżemem 1. Białka ubijam ze szczyptą soli , cukrem i cukrem waniliowym , dodaję żółtka , miksuję , dodaję mąkę , kisiel , proszek do pieczenia , mieszam . Ciasto wykładam do blaszki , wyrównuję , piekę ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni . Ciasto studzę , odrywam od papieru , układam ponownie w formie .
  • Kolorowy sernik z galaretka i dżemem 2. Galaretki - brzoskwiniową i z czarnej porzeczki zalewam osobno wrzątkiem , mieszam , studzę . Gdy zaczynają gęstnieć , dodaję odpowiedni smak dżemu , mieszam , odstawiam .Żelatynę zalewam wodą mineralną , mieszam , odstawiam na 10 minut , dodaję galaretkę cytrynową , zalewam wrzątkiem , mieszam , studzę . Do sera dodaję cukier , cukier waniliowy , miksuję , ciągle miksując dodaję wystudzoną galaretkę z żelatyną . 1/3 masy z czarnej porzeczki wylewam na spód , na tę masę wylewam masę serową , na masę serową wylewam naprzemiennie masę - czarna porzeczka i masę - brzoskwiniową . Ciasto wstawiam do lodówki , pozostawiam na trzy godziny . Ciasto podaję posypane płatkami migdałowymi .

Porady

W przygotowaniu tego ciasta ważny jest czas . Galaretki trzeba dobrze wystudzić , muszą gęstnieć przed dodaniem dżemu .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować