Razowa tarta z dynią i gorgonzolą

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Tarta odpowiednia na jesienne chłody. Farsz z tartej dyni, gorgonzoli oraz delikatnego sosu na bazie serka mascarpone, a wszystko doprawione aromatyczną szałwią.

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka (pszenna razowa typ 2000): 100 gramów
    - mąka (ryżowa): 100 gramów
    - mąka (tortowa): 100 gramów
    - masło (miękkie): 200 gramów
    - sól: 0.5 łyżeczki

    - dynia (oczyszczona): 250 gramów
    - mascarpone: 200 gramów
    - śmietana (kremówka): 150 mililitrów
    - gorgonzola: 100 gramów
    - żółtka: 2 sztuki
    - szałwia (liście): 12 sztuk
    - sól (do smaku): 1 szczypta
    - pieprz (czarny świeżo mielony do smaku): 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Ciasto z dyni Tarty

Razowa tarta z dynią i gorgonzolą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPÓD DO TARTY: miękkie masło ucieram do białości. Następnie dodaję wymieszane wszystkie rodzaje mąki oraz szczyptę soli. Wszystko miksuję na najniższych obrotach miksera, aż składniki zaczną przypominać zacierki, które szybko łączę rękami w kulę. Zawijam w folię spożywczą i wkładam do lodówki na 30 minut do schłodzenia.
  • 2. Gdy ciasto jest schłodzone, wysmarowaną masłem formę do tarty wylepiam ciastem i nakłuwam je widelcem. Do środka wkładam arkusz papieru do pieczenia, wsypuję fasolę przeznaczoną wyłącznie do pieczenia. Formę wstawiam do nagrzanego do 190ºC piekarnika i piekę 10 minut, następnie usuwam papier z fasolą i piekę kolejne 5 minut. Wyjmuję ciasto z piekarnika i odstawiam do całkowitego wystudzenia.
  • Razowa tarta z dynią i gorgonzolą 3. FARSZ: dynię ścieram na tarce jarzynowej, dodaję sól, mieszam i odstawiam na pół godziny. Po tym czasie dokładnie odciskam powstały sok. Odciśniętą dynię mieszam z połową śmietanki, doprawiam pieprzem. Całość dokładnie mieszam i rozsmarowuję na podpieczonym spodzie tarty.
  • Razowa tarta z dynią i gorgonzolą 4. Ser kroję w cienkie plasterki i układam na warstwie dyniowej.
  • 5. Pozostałą śmietanę ubijam z żółtkami, dodaję świeżo mielony pieprz do smaku, mascarpone i cztery posiekane listki szałwii, mieszam i rozprowadzam równą warstwą tak, aby ser był zakryty. Na wierzchu układam pozostałe listki szałwii.
  • Razowa tarta z dynią i gorgonzolą 6. Wstawiam do nagrzanego do 180ºC piekarnika i piekę 40 minut. Podaję, gdy tarta lekko przestygnie.
  • 7. *Pomysł na dekorację z listków szałwii zaczerpnęłam z książki „Tartaletki i tarty” Sarah Banbery, w której autorka właśnie w ten sposób udekorowała tartę z kabaczkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Mascarpone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Francuska Piknik Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować