Jak mówi nazwa to nic innego jak kruche ciasto i masa z jabłek i dyni, pychota.
30 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki
20 dag. margaryny
2 żółtka
1/2 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
szczypta soli
szczypta proszku do pieczenia
Masa:
0,5 kg. jabłek
0,5 kg. dyni bez skóry
1 szklanka cukru
sok z połowy cytryny
szczypta cukru waniliowego
szczypta cynamonu
2 łyżki bułki tartej
Dodatkowo:
forma do tart wysmarowana tłuszczem
cukier puder do posypania
Krucha tarta z jabłkami i dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki ciasta zagniatam, 1/3 ciasta to wierzch ciasta, a 2/3 to dół i boki. Ciasto na dół i boki wałkuje wylepiam formę, wstawiam formę i pozostałe ciasto do lodówki.
2.Jabłka obieram, trę na tarce o dużych oczkach, dynię też trę, podlewam pół szklanki wody i gotuję, dodaję pozostałe składniki masy, gotuję. Gdy masa nieco zgęstnieje, miksuje blenderem, studzę. Masę wykładam na przygotowany spód. Resztę ciasta kruszę na wierzch masy.
Komentarze