Krucha tarta z jabłkami i dynią

4.97 (144 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Jak mówi nazwa to nic innego jak kruche ciasto i masa z jabłek i dyni, pychota.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szklanki mąki
    20 dag. margaryny
    2 żółtka
    1/2 szklanki cukru
    1 cukier waniliowy
    szczypta soli
    szczypta proszku do pieczenia
    Masa:
    0,5 kg. jabłek
    0,5 kg. dyni bez skóry
    1 szklanka cukru
    sok z połowy cytryny
    szczypta cukru waniliowego
    szczypta cynamonu
    2 łyżki bułki tartej
    Dodatkowo:
    forma do tart wysmarowana tłuszczem
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.97 (144 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty

Krucha tarta z jabłkami i dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jk 1. Składniki ciasta zagniatam, 1/3 ciasta to wierzch ciasta, a 2/3 to dół i boki. Ciasto na dół i boki wałkuje wylepiam formę, wstawiam formę i pozostałe ciasto do lodówki.
  • jk 2. Jabłka obieram, trę na tarce o dużych oczkach, dynię też trę, podlewam pół szklanki wody i gotuję, dodaję pozostałe składniki masy, gotuję. Gdy masa nieco zgęstnieje, miksuje blenderem, studzę. Masę wykładam na przygotowany spód. Resztę ciasta kruszę na wierzch masy.
  • jk 3. Tartę piekę 1 godzinę w temp. 180 stopni. Posypuję cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować