Tarta razowa z dynią i gorgonzolą

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 25 min

Farsz z tartej dyni, gorgonzoli oraz delikatnego sosu na bazie serka mascarpone, a wszystko doprawione aromatyczną szałwią.

  • 1 godz. 25 min

Składniki:

  • SPÓD DO TARTY:
    mąka pszenna razowa typ 2000 - 100 g
    mąka ryżowa - 100 g
    mąka tortowa - 100 g
    miękkie masło - 200 g
    sól - ½ łyżeczki

    FARSZ:
    dynia oczyszczona - 250 g
    mascarpone - 200 g
    śmietana kremówka - 150 ml
    gorgonzola - 100 g
    żółtka - 2 szt.
    szałwia liście - 12 szt.
    sól - do smaku
    pieprz czarny świeżo mielony - do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Kruche ciasto

Tarta razowa z dynią i gorgonzolą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPÓD DO TARTY: miękkie masło ucieram do białości. Następnie dodaję wymieszane wszystkie rodzaje mąki oraz szczyptę soli. Wszystko miksuję na najniższych obrotach miksera, aż składniki zaczną przypominać zacierki, które szybko łączę rękami w kulę. Zawijam w folię spożywczą i wkładam do lodówki na 30 minut do schłodzenia.
  • Tarta razowa z dynią i gorgonzolą 2. Gdy ciasto jest schłodzone, wysmarowaną masłem formę do tarty wylepiam ciastem i nakłuwam je widelcem. Do środka wkładam arkusz papieru do pieczenia, wsypuję fasolę przeznaczoną wyłącznie do pieczenia. Formę wstawiam do nagrzanego do 190ºC piekarnika i piekę 10 minut, następnie usuwam papier z fasolą i piekę kolejne 5 minut. Wyjmuję ciasto z piekarnika i odstawiam do całkowitego wystudzenia.
  • Tarta razowa z dynią i gorgonzolą 3. FARSZ: dynię ścieram na tarce jarzynowej, dodaję sól, mieszam i odstawiam na pół godziny. Po tym czasie dokładnie odciskam powstały sok. Odciśniętą dynię mieszam z połową śmietanki, doprawiam pieprzem. Całość dokładnie mieszam i rozsmarowuję na podpieczonym spodzie tarty.
  • 4. Ser kroję w cienkie plasterki i układam na warstwie dyniowej.
  • Tarta razowa z dynią i gorgonzolą 5. Pozostałą śmietanę ubijam z żółtkami, dodaję świeżo mielony pieprz do smaku, mascarpone i cztery posiekane listki szałwii, mieszam i rozprowadzam równą warstwą tak, aby ser był zakryty. Na wierzchu układam pozostałe listki szałwii.
  • 6. Wstawiam do nagrzanego do 180ºC piekarnika i piekę 40 minut. Podaję, gdy tarta lekko przestygnie.
  • 7. *Pomysł na dekorację z listków szałwii zaczerpnęłam z książki „Tartaletki i tarty” Sarah Banbery.

Porady

*gorgonzolę można zastąpić innym serem pleśniowym

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Francuska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować