razowa tarta ze szpinakiem i twarogiem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób

Propozycja dla miłośników szpinaku i fanów kuchni skandynawskiej. Inspiracją był przepis na tartę z książki Clausa Meyera "Wszystkie smaki Skandynawii".

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 100 g mąki orkiszowej typ 2000
    100 g mąki żytniej typ 720
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka soli
    5 łyżek oleju
    200 g jogurtu naturalnego

    350 g twarogu
    200 ml mleka
    3 jajka
    sól, pieprz
    1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
    400 g świeżego szpinaku
    20 g masła
    1 młoda cebulka ze szczypiorem
    50 g żółtego sera
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Zapiekanki

Razowa tarta ze szpinakiem i twarogiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na ciasto mieszam w misce i zagniatam (w razie potrzeby dodaję odrobinę wody). Formuję kulkę, owijam folią spożywczą i wkładam do lodówki na pół godziny.
    Masło roztapiam na dużej patelni, wrzucam szpinak i krótko podsmażam, aż zmięknie i puści sok. Doprawiam solą i pieprzem. Przekładam szpinak na sitko, aby osączyć liście z płynu.
    W misce łączę twaróg, mleko i jajka tak, by powstała gładka masa. Doprawiam solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
    Formę na tartę (o średnicy 26 cm) smaruję olejem. Ciasto wałkuję, przekładam do formy, dociskam do dna i brzegów. Na ciasto wykładam osączony szpinak i zalewam go masą twarogową. Wierzch posypuję posiekaną cebulką i szczypiorem oraz startym serem. Wstawiam do gorącego piekarnika. Piekę 40 - 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orkisz Szpinak Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować