Propozycja dla miłośników szpinaku i fanów kuchni skandynawskiej. Inspiracją był przepis na tartę z książki Clausa Meyera "Wszystkie smaki Skandynawii".
2 godz.
Dla 4 osób
Składniki:
100 g mąki orkiszowej typ 2000
100 g mąki żytniej typ 720
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
5 łyżek oleju
200 g jogurtu naturalnego
350 g twarogu
200 ml mleka
3 jajka
sól, pieprz
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
400 g świeżego szpinaku
20 g masła
1 młoda cebulka ze szczypiorem
50 g żółtego sera
Razowa tarta ze szpinakiem i twarogiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki na ciasto mieszam w misce i zagniatam (w razie potrzeby dodaję odrobinę wody). Formuję kulkę, owijam folią spożywczą i wkładam do lodówki na pół godziny.
Masło roztapiam na dużej patelni, wrzucam szpinak i krótko podsmażam, aż zmięknie i puści sok. Doprawiam solą i pieprzem. Przekładam szpinak na sitko, aby osączyć liście z płynu.
W misce łączę twaróg, mleko i jajka tak, by powstała gładka masa. Doprawiam solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Formę na tartę (o średnicy 26 cm) smaruję olejem. Ciasto wałkuję, przekładam do formy, dociskam do dna i brzegów. Na ciasto wykładam osączony szpinak i zalewam go masą twarogową. Wierzch posypuję posiekaną cebulką i szczypiorem oraz startym serem. Wstawiam do gorącego piekarnika. Piekę 40 - 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Komentarze