sos:
100 ml soku pomarańczowego ( ja wycisnęłam z 1 pomarańczy)
100 ml octu (użyłam octu z białego wina, 6%)
100 ml wody
100 ml cukru
2 łyżki keczupu
1 łyżka ciemnego sosu sojowego
pół posiekanej papryczki chili
1 pomarańcza
1 łyżki wody + 1 łyżki mąki ziemniaczanej
olej do smażenia ok 2 szklanek
Chiński pomarańczowy kurczak... - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Gotujemy ryż.
W tym czasie kurczaka kroimy w kostkę, dokładnie mieszamy w roztrzepanym jajku ze szczyptą soli. Następnie obtaczamy w mące. Kurczaka smażymy w woku na głębokim oleju na złoto. Zdejmujemy z woka.
2.Z jednej pomarańczy ścieramy skórkę a miąższ kroimy w plastry, a następnie w trójkąty.
Mieszamy ze sobą składniki sosu.
3.Z oleju, na którym smażył się kurczak zostawiamy w woku ok. 3-4 łyżki. Resztę zlać, nie będzie już potrzebna. Na rozgrzany olej wrzucamy startą pomarańczową skórkę i chili. Chwilę smażymy, mieszając.
4. Następnie wlewamy sos. Kiedy sos się zagotuje, zagęszczamy go, stopniowo wlewając wodę wymieszaną z mąką ziemniaczaną. Podczas wlewania cały czas mieszamy sos, obserwując, kiedy osiągnie odpowiednią konsystencję, w zależności, jak gęsty sos lubimy. Pozwalamy się sosowi zagotować.
5.Następnie do sosu dodajemy usmażonego kurczaka. Mieszamy i ponownie pozwalamy, by sos się zagotował. Na koniec wrzucamy pokrojoną pomarańczę i po raz ostatni mieszamy.
Podajemy z ryżem.
Komentarze