Ramen wieprzowy z szaszłykiem z kaczki

  • wyświetlono: 38 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Ramen na bulionie wieprzowym z szaszłykiem z kaczki, marynowanym jajkiem, grzybami mun i kapustą. Pyszne i pięknie prezentujące się danie.

Sch
  • 4 porcje
  • 120min
  • Łatwy

Składniki

Bulion:
Kości schabowe - 1kg
Cebula - 1 szt
Kapusta włoska - 100g
Grzyby suszone (u mnie maślaki) - 1 garść
Liść kafir - 4szt
Ziele angielskie - 4 kulki
Pieprz ziarnisty - 1/2 łyżeczki
Ostra papryczka suszona (u mnie tabasco) - 3szt

Szaszłyk z kaczki:
Mięso mielone z kaczki - 400g
Olej sezamowy - 1 łyżeczka
Sos ostrygowy - 1 łyżeczka
Sos sriracza - 1 łyżeczka
Przyprawy mielone: trawa cytrynowa, kumin, kolendra

Dodatki:
Pasta miso - 1 duża łyżka
Grzyby mun - 1 garść
Jajka marynowane - 4szt (poniżej link do przepisu)

Sposób przygotowania przepisu:

Ramen wieprzowy z szaszłykiem z kaczki

  • Ramen wieprzowy z szaszłykiem z kaczki1. Jajka marynowane robimy według przepisu:
    https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/jajka-marynowane-dodatek-do-ramenu
    Najlepiej zrobić je 2 dni wcześniej.

    Kości schabowe pieczemy w 220 stopniach przez 25 minut.
  • Ramen wieprzowy z szaszłykiem z kaczki2. Do garnka wkładamy kości (razem z wytopionym tłuszczem) i resztę składników bulionu. Gotujemy na małym ogniu co najmniej 2 godziny. Można skrócić czas, gotując w szybkowarze - wystarczy 40 minut i mamy pyszny, aromatyczny bulion.
    Po tym czasie bulion przelewamy przez sitko. Zostaną na nim kości, kulki, liście, grzyby i warzywa. Kapustę i grzyby wkładamy z powrotem do bulionu.

    Podczas gotowania bulionu przygotowujemy dodatki: grzyby mun zalewamy wrzątkiem na 20 minut. Potem kroimy i wkładamy do bulionu. Powinny gotować się jeszcze 15 minut w zupie.

    Mięso z kaczki mieszamy z olejem i przyprawami. Dzielimy na 4 porcje i każdą nadziewamy na namoczony patyczek grillowy. Mokrymi rękami formujemy w kształt cygar. Pieczemy w 180 stopniach przez 35 minut, raz obracając aby opiekły się z obu stron. Tłuszcz wytopiony z kaczki dodajemy do zupy.

    Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją.
  • Ramen wieprzowy z szaszłykiem z kaczki3. Przed końcem gotowania dodajemy pastę miso i ostatecznie doprawiamy ramen.

    Na talerzach układamy makaron, grzyby i kapustę, marynowane jajka. Zalewamy zupą, a na górze układamy gorące szaszłyki z kaczki.

    Przed podaniem można posypać sezamem lub kiełkami.

Porady

Zupę można także podać z makaronem ramen, bezglutenowym ryżowym lub sojowym.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

kuchnia chińskakuchnia azjatyckazupa chińskaramenazjatycka zupa

Komentarze

Podobne przepisy

rosół

Dodane przez: Anitka0804

Rosół z wiejskiej kaczki

Pyszny aromatyczny rosołek z wiejskiej...

Rosół z kaczki

Dodane przez: Goszka

Rosół z kaczki

Rosół to tradycyjna zupa niedzielna...

rosół

Dodane przez: justi2401

Rosół z kaczki

Rozgrzewający i bardzo aromatyczny...

Rosół z kaczki (szybkowar)

Dodane przez: olinek_82

Rosół z kaczki (szybkowar)

Domowy rosół a kaczki, bardziej...

Rosół

Dodane przez: Martyna1991

Rosół z kaczki i wołowiny z ziemniakami

Moje kolejne odkrycie w temacie...

Domowy rosół z kaczki

Dodane przez: bogusia82

Domowy rosół z kaczki

Taki rosół z wiejskiej kaczki jest...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE