PIECZONE PODUDZIA W SOSIE SŁODKO-KWAŚNYM

  • wyświetlono: 3245 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Soczyste podudzia z kurczaka w aromatycznym sosie słodko-kwaśnym

P6221168
  • 4 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

1 kg podudzi z kurczaka
2-3 marchewki
2 cebule
2 czerwone papryki
ok. 70 g pędów bambusa
Marynata:
3 łyżki oliwy
1 łyżka sosu sojowego
ok. 2 cm imbiru
1-2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
sól, pieprz
Sos:
250 ml soku ananasowego
3 łyżki ketchupu
1 łyżka octu jabłkowego
1 łyżka cukru
1/2 szklanki wody
1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
szczypta papryki chili
sól, pieprz

Sposób przygotowania przepisu:

PIECZONE PODUDZIA W SOSIE SŁODKO-KWAŚNYM

  • 1. Podudzia z kurczaka najlepiej zamarynować dzień wcześniej.

    Marynata:
    Czosnek obieramy i bardzo drobno siekamy. Imbir obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o małych oczkach. W misce łączymy ze sobą oliwę, sos sojowy, posiekany czosnek, starty imbir, paprykę słodką mieloną oraz szczyptę soli i pieprzu.
    Podudzia z kurczaka myjemy, osuszamy i czyścimy z niepotrzebnych części. Obtaczamy je w przygotowanej marynacie i wkładamy do lodówki na co najmniej 3 godziny, a najlepiej na całą noc.
  • 2. Przygotowujemy składniki:
    Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Marchewkę obieramy, myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki. Papryki myjemy, osuszamy, usuwamy nasiona i kroimy w kostkę.
  • 3. Sos:
    W wysokim naczyniu mieszamy sok ananasowy z wodą i octem jabłkowym. Następnie dodajemy ketchup oraz cukier i dokładnie mieszamy. Przyprawiamy papryką słodką, papryką chili oraz szczyptą soli i pieprzu.
  • 4. Rozgrzewamy patelnię (u mnie: patelnia do pieczenia w piekarniku) i układamy na niej zamarynowane podudzia z kurczaka. Smażymy po 2 min. z każdej strony, a następnie dodajemy pokrojone składniki - cebulę, marchewkę oraz paprykę. Podsmażamy około 5 min. i całość zalewamy przygotowanym sosem. Chwilę trzymamy na ogniu, aby sos się podgrzał, a następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 40 min.
    Wypinamy rączkę patelni i pieczemy pod przykryciem przez około 30 min., następnie dodajemy odsączone z zalewy pędy bambusa i ostatnie 10 min. pieczemy bez przykrycia.
    Podajemy z ryżem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

danie jednogarnkoweKurczakpaprykamarchewkakuchnia chińskaobiadsospodudziapędy bambusasłodko kwaśnypatelnia tytanowa

Komentarze

Podobne przepisy

pulpety w sosie slodko kwasnym

Dodane przez: majka190382

PULPETY W SOSIE SŁODKO KWAŚNYM

Mielone mogą sie nudzić, urozmaicam...

danie

Dodane przez: Kulinarna Chwila

Karkówka w sosie słodko kwaśnym z pieczarkami

Mięso przykryte pysznym sosem z...

danie

Dodane przez: Kulinarna Chwila

Naleśniki z pieczarkami w sosie słodko -...

Pieczarki z serkiem, naleśniki...

image-03n6sl8

Dodane przez: monika016

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym

Ten sos smakuje tak jak te gotowe...

Filet z kurczaka w sosie słodko - kwaśnym

Dodane przez: anemon

Filet z kurczaka w sosie słodko - kwaśnym

Filet z kurczaka w słodko – kwaśnym...

Kroczek 1

Dodane przez: fruczakgołąbek

watróbka w słodko kwaśnym sosie

idealnie miękkie , delikatne wątróbki...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE