Chrupiąca glazurowana skórka, soczyste mięso, małe naleśniczki, warzywa i oczywiście sos sojowo-śliwkowy... Pyszności!!!
Dla 4 osób
Składniki:
1 sprawiona kaczka o wadze około 2,5 kg
2 łyżki miodu wymieszanego ze 150 ml ciepłej wody
sos sojowo-śliwkowy
30-35 cienkich naleśników o średnicy około 14 cm
1 długi ogórek pokrojony w cienkie paski
dowolne kiełki
pędy bambusa z puszki
marchewka pokrojona w paski
Kaczka po pekińsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jeśli na skórce kaczki znajdują się jakieś resztki piór, to dokładnie je usuwamy, a następnie całą kaczkę zanurzamy na 2-3 minuty we wrzącej wodzie, aby pory się zamknęły. Wówczas skórka będzie szczelna i nie będzie przez nią wyciekał tłuszcz. Kaczkę wyjmujemy z wody, dokładnie osuszamy i przy pomocy spożywczego pędzelka smarujemy miodem wymieszanym z wodą. Tak przygotowana kaczkę odstawiamy w chłodne miejsce na około 4-5 godzin. Po upływie tego czasu kaczkę nadziewamy na rożen. Kaczkę umieszczamy w piekarniku i pieczemy przez 2 godziny w temperaturze 200 stopni C. Od czasu do czasu obracamy kaczkę, aby skórka równomiernie się przypiekła. Po upływie 2 godzin kaczkę wyciągamy z piekarnika. Najpierw z kaczki odkrawamy małe kawałki skórki, a następnie mięsa. Pokrojone kawałki skórki i mięsa układamy na talerzu. Kawałki kaczki, warzywa, naleśniki i sos sojowo-śliwkowy ustawiamy na stole. Kaczkę po pekińsku jemy w następujący sposób: na talerz nakładamy jeden naleśnik, następnie ze wspólnego półmiska bierzemy kawałek kaczki, maczamy go w sosie i kładziemy na naleśniku, dodajemy warzywa, zwijamy naleśnik i zjadamy :)
Komentarze