Bardzo lubię kuchnię chińską, a ponieważ w naszym małym miasteczku nie ma żadnej knajpy z chińszczyzną, sama sobie ją przygotowuję, kiedy tylko najdzie mnie ochota.
45 min
Składniki:
1/2 kg polędwicy wieprzowej słodkiej
2 ząbki czosnku
2 spore szczypty imbiru suszonego (lub świeżego)
3 łyżki sosu sojowego
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 cebule dymki
1 duża marchewka
1 mniejsza pietruszka
1 papryka czerwona
300 g groszku cukrowego
olej arachidowy lub kukurydziany (osobiście wolę kukurydziany)
1/2 łyżeczki sosu Sambal Oelek (opcjonalnie, można pominąć jeśli nie lubimy ostrych smaków)
6-7 łyżek sosu Teriyaki
Polędwica w sosie teriyaki z warzywami i groszkiem cukrowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Polędwicę kroimy w drobne paseczki. Czosnek miażdżymy, mieszamy z imbirem, sosem sojowym i mąką ziemniaczaną. Polędwicę mieszamy z uzyskaną marynatą i odstawiamy na ok. 10-15 minut.
2.W tym czasie obrany ze zbędnych koniuszków groszek cukrowy wrzucamy na osolony wrzątek na 3-4 minuty, odcedzamy i zahartowujemy zimną wodą.
3.4-5 łyżek oleju arachidowego lub kukurydzianego rozgrzewamy na patelni lub w woku, smażymy polędwicę na silnym ogniu ok. 3-4 minut, ciągle mieszając. Mięso wyciągamy z patelni, przykrywamy, by zbytnio nie ostygło. Kolejne 2 łyżki oleju arachidowego i kukurydzianego rozgrzewamy na ten samej patelni/woku. Dodajemy dymkę pokrojoną w półplasterki, marchewkę i pietruszkę w cienkie plasterki, paprykę w drobne paseczki. Całość smażymy na mocnym ogniu i często mieszamy, warzywa powinny być chrupiące a nie uduszone. Na koniec dodajemy groszek cukrowy, smażymy 2-3 minuty i dodajemy mięso. Całość smażymy jeszcze chwilę, dodajemy sos Sambal Oelek, sos Teriyaki oraz sól do smaku.
Komentarze