Makaron z wołowiną w stylu orientalnym

  • wyświetlono: 518 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Danie dla miłośników kuchni azjatyckiej, dobrze doprawione z rewelacyjnym stekiem z irlandzkiej wołowiny, która dojrzewała 14 dni. Mięso najlepszej jakości, kruche, soczyste, które nie potrzebuje długiej obróbki termicznej. Stek krótko zgrillowany w środku musi pozostać różowy.

Iwona75

Składniki

Zestaw A:
Składniki podstawowe:
300 g steku z wołowiny irlandzkiej (lub 2 mniejsze)
200 g brązowych pieczarek
2 świeże kolby kukurydzy

Składnik podstawowy dodatkowy:
250 makaronu ryżowego wstążki

Składniki robocze:
4 liście limonki kaffir
1 trawa cytrynowa
1/2 łyżeczki tamaryndowca
1/2 cm kawałek galgant
1 świeża chilli
1 szalotka
1,5 łyżki oleju z pesetek winogron (do smażenia)
1 kostka bulionowa warzywna
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka brązowego cukru

Dekoracja:
listki kolendry

Sposób przygotowania przepisu:

Makaron z wołowiną w stylu orientalnym

  • Grillowanie steku1. Stek wołowy powienien być wyjęty z lodówki przynajmniej na 1 godzinę przed przygotowaniem. Stek delikatnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Patelnię grillową nagrzewamy, układamy stek, smażymy go po 2-3 minuty z każdej strony, odkładamy na kawałek folii aluminiowej, zawijamy i odczekujemy 10 minut. Stek nie wolno nakłuwać podczas smażenia, dlatego do przewracania używamy specjanych chwytaczek zamiast widelca.
  • Gotowane kolby kukurydzy2. Pieczarki oczyszczamy ręcznikiem papierowym ale nie myjemy, kroimy w grube plastry i podsmażamy na patelni grillowej, można razem ze stekiem. Pieczarki grillujemy również krótko. Zdejmujemy z patelni i odkładamy na talerz. W dużym garnku zagotuj wodę, posól ją, ugotuj kolby kukurydzy. Wyjmij z wody a jak ostygną zetnij ziarna.
  • Smażenie przypraw3. Szalotkę, papryczkę chilli i galgant siekamy drobno. Trawę cytrynową rozbijamy, by uwolnić z niej aromat. Na dużej patelni rozgrzej olej z pestek winogron, wrzuć szalotkę, chilli, trawę cytrynową, tamaryndowca, galgant, liście limonki, przesmaż z 3 minuty często mieszając, dolej 1,5 szklanki wody i kostkę bulionową, wrzuć makaron i gotuj na wolnym ogniu, aż makaron wchłonie wodę, mieszaj często. Gdy zajdzie potrzeba dolej wody. Makaron potrzebuje ok. 6-7 minut by zmiękknąć. Sos dopraw solą i ew. cukrem.
  • Pokrojony stek4. Stek odwiń z folii, pokrój w cienkie plastry. Dodaj do ugotowanego i gorącego makaronu, dodaj również pieczarki i ziarna kukurydzy, Wymieszaj, ale już nie gotuj. Podawaj z listkami świeżej kolendry.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

kukurydzasezonowe_przysmakiz_roznych_stron_swiatamakaron ryżowymięso wołowechińszczyznastek wołowykolba kukurydzydanie azjatyckiekreatywne_gotowanie10wołowina dojrzewającasteki z wołowinymakaron azjatycki

Komentarze

Podobne przepisy

pyszny :)

Dodane przez: beciiaaa

Makaron z kurczakiem i warzywami z orientalną...

To niezwykle aromatyczne i charakterystyczne...

Tripoline al ragù z wołowiną

Dodane przez: Wędrówki po kuchni

Makaron tripoline al ragù z wołowiną

Ragû to najprawdopodobniej najbardziej...

Makaron z tuńczykiem

Dodane przez: bunia24

Makaron z tuńczykiem czyli obiad w kwadrans!

Nieskomplikowany pomysł na szybki...

MAKARON Z JARMUŻEM W SOSIE ŚMIETANOWO SEROWYM

Dodane przez: duszek

MAKARON Z JARMUŻEM W SOSIE ŚMIETANOWO-SEROWYM

Makaron papparedelle z jarmużem,...

PENNE Z KURKUMĄ I WARZYWAMI...TROCHĘ W MAROKAŃSKIM STYLU

Dodane przez: BetiBeti

PENNE Z KURKUMĄ I WARZYWAMI TROCHĘ W MAROKAŃSKIM...

Aby mocno rozgrzać organizm, często...

Makaron w sosie z cukinii

Dodane przez: zielony liść

Makaron w sosie z cukinii

Szybkie jednogarnkowe danie; makaron...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE