Wieprzowina orientalna z młodymi warzywami

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min

Polędwiczka wieprzowa z mnóstwem warzyw i pędami bambusa, przygotowana w wok-u. Pyszny i lekki obiad dla wielbicieli orientalnych, pikantnych smaków.

  • 60 min

Składniki:

  • -1 polędwiczka wieprzowa
    -1 pęczek młodej marchewki
    -1 duża pietruszka
    -1/2 selera
    -1/2 pęczka szczypiorku
    -3 młode cebulki
    -250 g pędów bambusa
    -1 łyżeczka papryki ostrej mielonej
    -3 łyżki sosu teriyaki
    -3 cm korzenia świeżego imbiru
    -3 łyżeczki ziół tajskich
    -olej sezamowy do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Wieprzowina orientalna z młodymi warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Polędwiczkę myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku, obieramy z błonek i kroimy na paseczki. Wrzucamy do miski. Wlewamy sos teryiaki i dodajemy obrany, drobno posiekany imbir. Dokładnie mieszamy. Wkładamy na minimum 30 minut do lodówki.
  • 2 2. W tym czasie przygotowujemy warzywa: cebulę kroimy w kostkę, obraną marchew, seler i pietruszkę w słupki. Szczypiorek drobno siekamy.
  • 3 3. W wok-u rozgrzewamy olej sezamowy. Wrzucamy mięso, smażymy przez 4 minuty od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie dodajemy cebulkę i smażymy aż się zrumieni.
  • 4 4. Gdy tak się stanie wrzucamy pokrojone warzywa, dodajemy zioła tajskie oraz paprykę ostrą. Dokładnie mieszamy. Smażymy 7 minut od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie dodajemy odsączone z zalewy i wypłukane dwukrotnie w zimnej wodzie pędy bambusa. Smażymy od czasu do czasu mieszając, aż warzywa zmiękną (10-15 minut). Całość w razie potrzeby doprawiamy jeszcze sosem teriyaki. Danie podajemy z ryżem, posypane świeżym szczypiorkiem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować