Kurczak kokosowy to chrupiące kąski kurczaka w kleistym, słodko-pikantnym sosie. Panierka to mąka ziemniaczana wymieszana z wiórkami kokosowymi. Domowa chińszczyzna taka szybka i prosta do przygotowania! Sos to zaledwie 2 składniki.
25 min
Dla 4 osób
Składniki:
• KURCZAK:
• 600g piersi z kurczaka,
• ½ łyżeczki soli,
• ½ łyżeczki białego pieprzu,
• ½ łyżeczki mielonego imbiru,
• ½ łyżeczki suszonego czosnku,
• 2 jajka,
• 8 łyżek mąki ziemniaczanej,
• 8 łyżek wiórek kokosowych
• Olej do smażenia,
• SOS:
• 5 łyżek słodkiego sosu chili,
• 2 łyżki ketchupu,
• ½ szklanki wody,
• DODATKOWO:
• 300g ryżu do podania,
Chiński kurczak kokosowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierś z kurczaka oczyszczamy z błonek. Następnie mięso kroimy w kostkę około 2cm. Dodajemy wszystkie przyprawy oraz 1 łyżkę oleju i mieszamy dokładnie. Mięso odstawiamy do zamarynowania na co najmniej 1 godzinę, a najlepiej na całą noc.
Na głębszej patelni rozgrzewamy około 2 cm oleju do smażenia. Przygotowujemy 2 miseczki. Do pierwszej wbijamy jajka i je roztrzepujemy. Do drugiej wsypujemy mąkę ziemniaczaną i wiórki kokosowe, mieszamy. Kawałki kurczaka maczamy najpierw w jajku. Następnie obtaczamy je w mieszance mąki ziemniaczanej i wiórek kokosowych. Kładziemy na rozgrzany tłuszcz. Smażymy je na rumiano po około 2 minuty z każdej strony. Mięso wyjmujemy na papierowe ręczniki, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Gdy mięso mamy już usmażone to wylewamy cały tłuszcz z patelni i przecieramy ją ręcznikiem papierowym lub używamy nowej (czystej) patelni. Na patelnię wkładamy podsmażone mięso i wlewamy wodę, zagotowujemy. Dodajemy słodki sos chili i ketchup, mieszamy do połączenia składników, zagotowujemy. Kurczak kokosowy jest gotowy. Wykładamy go na ugotowany ryż.
Komentarze