Kurczak po chińsku kung pao - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Oczyszczamy i kroimy kurczaka w cienkie paski.
Następnie przekładamy do naczynia solimy,pieprzymy.
Dodajemy skrobie ziemniaczaną i dokładnie wszystko mieszamy.
2.W woku rozgrzewamy 3 łyżki oleju i smażymy kurczaka małymi porcjami a usmażonego przekładamy do miski.
W tym samym czasie pokroimy sobie warzywa.
Paprykę w paski, cebulę w piórka imbir w drobną kosteczkę a pół papryczki chili przecinamy na pół.
3.W woku na tym samym oleju co smażyliśmy kurczaka smażymy cebule, imbir i papryczkę chili energicznie mieszając.
Po chwili dodajemy paprykę i orzechy a następnie kurczaka.
Smażymy cały czas energicznie mieszając.
4.Podlewamy całość 2 szklankami wody, dodajemy cukier , olej sezamowy i sosy.
Całość mieszamy i dusimy przez 10 minut
W tym czasie możemy ugotować ryż.
5.Zagęszczamy nasze danie zawiesiną z 3 łyżek wody i 1 łyżki skrobi.
Gotowe, podajemy z ryżem całość posypujemy pokrojonym szczypiorkiem.
Film na kanale y...t Karol Gotuje
Smacznego!!!!
Komentarze