Pierożki truskawkowe na musie

4.8 (5 ocen)

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Pierogi podałam na musie śmietanowo-truskawkowym.Wyszły obłędne.

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 400 g mąki
    1 jajko
    ciepła woda ok 1 szklanka
    sól
    150 g jogurtu greckiego
    400 g truskawek
Wystaw ocenę:

4.8 (5 ocen)

Pierożki truskawkowe na musie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do mąki dodajcie sól,wbijcie jajko i dodajcie trochę ciepłej wody.Wyrabiajcie ciasto,aż będzie jednolite.Uformujcie kulę z ciasta i zawińcie ją w woreczek spożywczy. Ciasto odłóżcie do lodówki na 30 minut.
    Świeże truskawki umyjcie pod zimną, bieżącą wodą i zdejmijcie szypułki.Następnie pokrójcie na mniejsze kawałki.Ciasto wyjmijcie z lodówki i zanim wyłożycie ciasto na stolnicę polecam wyjąć je dłońmi lekko oprószonymi mąką. Gotowe ciasto podzielcie na mniejsze kawałki ,podsypcie je mąką i rozwałkujcie cienko na stolnicy.Z ciasta wytnijcie kółka i na każde kółko nakładajcie farsz z samych kawałków truskawek. W jednym pierogu powinna się zmieścić pełna łyżeczka truskawek. Pierożki składajcie na pół i sklejajcie boki. Pierogi z truskawkami układajcie obok siebie na desce oprószonej mąką.Każdą serię, po około 15 sztuk na raz, umieszczajcie w dużym garnku z osoloną, gotującą się wodą. Woda nie powinna mocno bulgotać Ma tylko delikatnie mrugać. Po około minucie pierogi z truskawkami wypłyną na powierzchnię. Pierogi wyławiajcie po około 4 minutach od ich wypłynięcia na powierzchnię. W ten sposób ugotujcie wszystkie serie przygotowanych pierogów. Pierogi podajcie na musie truskawkowym wymieszanym z jogurtem.Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka 00 Truskawki Jajka Jogurt grecki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować