Pierożki truskawkowe na musie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do mąki dodajcie sól,wbijcie jajko i dodajcie trochę ciepłej wody.Wyrabiajcie ciasto,aż będzie jednolite.Uformujcie kulę z ciasta i zawińcie ją w woreczek spożywczy. Ciasto odłóżcie do lodówki na 30 minut.
Świeże truskawki umyjcie pod zimną, bieżącą wodą i zdejmijcie szypułki.Następnie pokrójcie na mniejsze kawałki.Ciasto wyjmijcie z lodówki i zanim wyłożycie ciasto na stolnicę polecam wyjąć je dłońmi lekko oprószonymi mąką. Gotowe ciasto podzielcie na mniejsze kawałki ,podsypcie je mąką i rozwałkujcie cienko na stolnicy.Z ciasta wytnijcie kółka i na każde kółko nakładajcie farsz z samych kawałków truskawek. W jednym pierogu powinna się zmieścić pełna łyżeczka truskawek. Pierożki składajcie na pół i sklejajcie boki. Pierogi z truskawkami układajcie obok siebie na desce oprószonej mąką.Każdą serię, po około 15 sztuk na raz, umieszczajcie w dużym garnku z osoloną, gotującą się wodą. Woda nie powinna mocno bulgotać Ma tylko delikatnie mrugać. Po około minucie pierogi z truskawkami wypłyną na powierzchnię. Pierogi wyławiajcie po około 4 minutach od ich wypłynięcia na powierzchnię. W ten sposób ugotujcie wszystkie serie przygotowanych pierogów. Pierogi podajcie na musie truskawkowym wymieszanym z jogurtem.Smacznego.
Komentarze