Sajgonki z wieprzowiną i kapusta pekińską

  • wyświetlono: 10423 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Pyszne, chrupiące i na pewno zdrowsze niż w chińskich restauracjach ;)

MarciaDG92
  • 150min

Składniki

* Kilogram mięsa mielonego
* ok 6 liści kapusty pekińskiej
* 2 duże marchewki
* pół kilo cebuli
* 3 jajka
* sos sojowy
* grzybki MUN
*sól, pieprz, chili
* olej do smażenia
* Duzy papier ryżowy ok 20-23 sztuki

Sposób przygotowania przepisu:

Sajgonki z wieprzowiną i kapusta pekińską

  • smazymy cebuje1. Cala cebule pokroić w kostkę. Ok 2 garści wrzucić na olej do dużego garnka, natomiast pozostała cebule przesmażyć na słoto na oleju w drugim naczyniu.
  • smazymy mięso2. Po chwili do dużego garnka dodać mięso mielone, Doprawić solą i pieprzem,
  • marchewka w słupki3. marchewkę tniemy na słupki. ja wrzuciłam ją do malaksera z odpowiednią tarką. Po czym dodajemy do smażącego się mięsa.
  • Szatkujemy kapuste4. Liście kapusty drobno szatkujemy, pamiętając o tym aby wyciąć twarda część liścia. Dodajemy co mięsa.
  • cebulka5. następnie dodajemy przesmażona na złoto cebulę.
  • grzybki mun6. Grzybki MUN ok 10 sztuk zalewamy wrzątkiem, namaczamy ok 10 min, Odsączamy i kroimy na cienkie paseczki. Dodajemy do mięsa.
    całość doprawiamy ok 5 łyżkami sosu sojowego oraz chili.
    Po ostygnięciu farszu dodajemy jajka.
  • moczymy papier ryżowy7. Na blat kuchenny rozkładamy ściereczki. Na jednej połowie ustawiamy płytki talerz do którego wlewamy bardzo ciepła wodę. W wodzie zamaczamy papier ryzowy, moczymy ok 3 s.
  • zawijamy sajgonke8. Delikatnie wykładamy papier na druga część ściereczki. Wykładamy ok 2 płaskie łyżki farszu i zawijamy jak krokieta.
  • sajgonki9. Sajgonki odstawiamy na ok 30 min .
  • pieczemy sajgonki10. Po upływie 30 min smażymy sajgonki w głębokim oleju. Po usmażeniu odsączamy nadmiar tłuszczu.
  • sajgonki11. Danie możemy podać z ryżem. SMACZNEGO

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

ryżz_roznych_stron_swiataSajgonkichińskie

Komentarze

Podobne przepisy

image-20anhix

Dodane przez: xamelka1

Kwaszona kapusta z wieprzowiną i papryką

Taka kapusta najlepiej smakuje...

Duszona kapusta pekińska z kurczakiem

Dodane przez: Lipcowadziewczyna

Duszona kapusta pekińska z kurczakiem

Lekka, niekaloryczna potrawa z...

image-0g6u3o9

Dodane przez: Monika Matysiak

Kotlety z kapusty pekińskiej

Zostało mi pół kapusty pekińskiej...

Łazanki z kapustą pekińską

Dodane przez: Gregorhspeed

Łazanki z kapustą pekińską

Pyszne ,łatwe i szybkie w przygotowaniu....

Sajgonki z mięsem mielonym

Dodane przez: danusia19671

Sajgonki z mięsem mielonym

Wersja sajgonek z mięsem mielonym...

Kapusta pekińska z kurczakiem i papryką

Dodane przez: dorota20w

Kapusta pekińska z kurczakiem i papryką

Lekkia, smaczna kapustka na obiad...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE