Szpinakowe cannelloni z kurczakiem w sosie pomidorowym

4.48 (194 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 10 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Aromatyczne cannelloni przekładane zdrowym szpinakiem połączonym z intensywnym smakiem czosnku i greckiego sera, z dodatkiem sosu z dojrzewających w słońcu pomidorów. Całość gotowego obiadowego dania dopełnia dodatek kurczaka.

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Farsz:
    32 rurki makaronu cannelloni
    900g mrożonego szpinaku
    500g fileta z kurczaka
    180g sera fety
    1 cebula
    3 ząbki czosnku
    1 łyżeczka tymianku
    1 łyżeczka bazylii
    szczypta gałki muszkatołowej
    3 łyżki masła
    olej
    sól
    pieprz

    Sos pomidorowy:
    2 puszki pomidorów
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    1 łyżeczka ostrej papryki
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    1 łyżeczka bazylii
    150g żółtego sera gouda
    olej
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.48 (194 ocen)

Szpinakowe cannelloni z kurczakiem w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filet z kurczaka pokroić w bardzo drobną kostkę, oprószyć solą, pieprzem, tymiankiem, bazylią i odstawić na około 30 minut. Po tym czasie podsmażyć na niewielkiej ilości oleju.
  • 2. Cebulę i czosnek bardzo drobno posiekać i zeszklić na maśle. Dodać rozmrożony szpinak i całość smażyć około 10 minut. Następnie dodać pokruszony ser feta i usmażonego kurczaka. Wszystko dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. Gotowym farszem nafaszerować rurki makaronu, za pomocą rękawa cukierniczego.
  • 3. Sos pomidorowy:
    Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na oleju, dodać paprykę ostrą, słodką i chwilę smażyć. Następnie wlać pomidory z puszki, doprowadzić do wrzenia i gotować około 5-8 minut, aż część sosu troszkę odparuje. Po tym czasie doprawić do smaku solą, pieprzem i suszoną bazylią.
  • Szpinakowe cannelloni z kurczakiem w sosie pomidorowym 4. Na dno naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem wylać 1/3 sosu pomidorowego, ułożyć połowę nafaszerowanych rurek szpinakowych, polać sosem pomidorowym, ułożyć pozostała ilość rurek i wylać resztę sosu pomidorowego. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 20 minut. Po tym czasie posypać startym żółtym serem i dalej zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez kolejne 20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek Makaron Pomidor Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.19 (412 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Makaron penne z kurczakiem i szpinakiem

To może cię zainteresować