Szpinakowe cannelloni z kurczakiem w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filet z kurczaka pokroić w bardzo drobną kostkę, oprószyć solą, pieprzem, tymiankiem, bazylią i odstawić na około 30 minut. Po tym czasie podsmażyć na niewielkiej ilości oleju.
2.Cebulę i czosnek bardzo drobno posiekać i zeszklić na maśle. Dodać rozmrożony szpinak i całość smażyć około 10 minut. Następnie dodać pokruszony ser feta i usmażonego kurczaka. Wszystko dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. Gotowym farszem nafaszerować rurki makaronu, za pomocą rękawa cukierniczego.
3.Sos pomidorowy:
Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na oleju, dodać paprykę ostrą, słodką i chwilę smażyć. Następnie wlać pomidory z puszki, doprowadzić do wrzenia i gotować około 5-8 minut, aż część sosu troszkę odparuje. Po tym czasie doprawić do smaku solą, pieprzem i suszoną bazylią.
4.Na dno naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem wylać 1/3 sosu pomidorowego, ułożyć połowę nafaszerowanych rurek szpinakowych, polać sosem pomidorowym, ułożyć pozostała ilość rurek i wylać resztę sosu pomidorowego. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 20 minut. Po tym czasie posypać startym żółtym serem i dalej zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez kolejne 20 minut.
Komentarze