Smaczne, lekkie danie z dodatkiem kurczaka, makaronu, sera, szpinaku i sosu pomidorowego. Danie efektownie się prezentuje i doskonale smakuje nadziane farszem mięsnym, jak i samym warzywnym :)
30 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
20 szt. makaronu cannelloni
2 pojedyncze filety z piersi kurczaka
450 g szpinaku( u mnie mrożony)
300 g sera typu feta
3 łyżki śmietany 18 proc.
2,5 szklanki bulionu
2 ząbki czosnku
łyżka masła
gałka muszkatołowa
sól, pieprz
sos: 2 puszki rozdrobnionych pomidorów
bazylia i oregano suszone
Cannelloni z kurczakiem, szpinakiem i fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety umyj, oczyść z błonek i ugotuj do miękkości w bulionie. Ostudź, a następnie porozdzielaj mięso od siebie i drobno pokrój.
2.Łyżkę masła rozgrzej na patelni i połącz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodaj szpinak i duś kilka minut, aż odparuje. Przypraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Ostudź.
3.Masę szpinakową wraz z kurczakiem przełóż do miski i wymieszaj z pokruszoną fetą. Dodaj śmietanę, połącz. Przygotowanym farszem nadziewaj rurki makaronu.
4.Zrób sos: do garnuszka przełóż pomidory z puszki i zmiksuj na gładki sos. Podgrzej, dodaj sól, pieprz, bazylię i oregano. Zagotuj.
5.Na wysmarowaną masłem blaszkę układaj ściśle makaron i polej gorącym sosem. Zapiekaj 30 minut w temp.180 st. Porcje cannelloni wyłóż na talerz i udekoruj bazylią.
Komentarze