Cannelloni z kurczakiem, szpinakiem i fetą

3.5 (8 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Smaczne, lekkie danie z dodatkiem kurczaka, makaronu, sera, szpinaku i sosu pomidorowego. Danie efektownie się prezentuje i doskonale smakuje nadziane farszem mięsnym, jak i samym warzywnym :)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 20 szt. makaronu cannelloni
    2 pojedyncze filety z piersi kurczaka
    450 g szpinaku( u mnie mrożony)
    300 g sera typu feta
    3 łyżki śmietany 18 proc.
    2,5 szklanki bulionu
    2 ząbki czosnku
    łyżka masła
    gałka muszkatołowa
    sól, pieprz

    sos: 2 puszki rozdrobnionych pomidorów
    bazylia i oregano suszone

    masło do wysmarowania formy
Wystaw ocenę:

3.5 (8 ocen)

Zobacz również:

Cannelloni

Cannelloni z kurczakiem, szpinakiem i fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Cannelloni z kurczakiem, szpinakiem i fetą 1. Filety umyj, oczyść z błonek i ugotuj do miękkości w bulionie. Ostudź, a następnie porozdzielaj mięso od siebie i drobno pokrój.
  • Cannelloni z kurczakiem, szpinakiem i fetą 2. Łyżkę masła rozgrzej na patelni i połącz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodaj szpinak i duś kilka minut, aż odparuje. Przypraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Ostudź.
  • 3. Masę szpinakową wraz z kurczakiem przełóż  do miski i wymieszaj z pokruszoną fetą. Dodaj śmietanę, połącz. Przygotowanym farszem nadziewaj rurki makaronu.
  • 4. Zrób sos: do garnuszka przełóż pomidory z puszki i zmiksuj na gładki sos. Podgrzej, dodaj sól, pieprz, bazylię i oregano. Zagotuj.
  • 5. Na wysmarowaną masłem blaszkę układaj ściśle makaron i polej gorącym sosem. Zapiekaj 30 minut w temp.180 st. Porcje cannelloni wyłóż na talerz i udekoruj bazylią.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować