REKLAMA

Cannelloni Z Mięsem Mielonym I Beszamelem

wyświetlono: 26919 | dodany do książki kucharskiej: 6 | polecenia: 0

Bardzo lubię zapiekanki makaronowe, a jeszcze bardziej lubi je mój mąż dlatego staram się je często przygotowywać :) Przyszła i pora na znane i lubiane cannelloni :)
Bardzo nam smakowała, ale zamierzam ją przygotować jeszcze w troszkę inny sposób i tym sposobem na pewno z wami się podzielę ; ) Cannelloni jest pyszne!

opublikowany: 06.11.2018
Udostępnij Pinterest
  • dla 4 osób
  • 60 min
  • Średni

Składniki:

  • Cannelloni: składniki na 3-4 osoby:
    opakowanie makaronu cannelloni
    500 gr mięsa mielonego np. z łopatki
    1 garść startego żółtego sera (i/lub kulka mozzarelli)
    1 cała cebula
    sól, pieprz, papryka ostra i słodka, bazylia, tymianek, ewentualnie gotowa przyprawa do kuchni włoskiej, mogą być tez suszone pomidory
    5-6 łyżeczek koncentratu pomidorowego
    olej/oliwa do smażenia
    Sos beszamelowy:
    około 60 gr masła
    2 i 1/2 szkl mleka
    3 łyżki mąki pszennej
    sól, pieprz, papryka słodka
Ocena:

(średnia 4.44 z 169 głosów)

Sposób przygotowania:

Sposób przygotowania:

  • 1. Cannelloni: Na oleju szklimy cebulkę, a następnie do niej dodajemy mięso mielone wraz z przyprawami, przesmażamy. Kiedy mięso straci surowość dodajemy koncentrat pomidorowy i mieszamy całość. Doprawiamy do smaku. Dusimy około 10 minut.
    2. Ja cannelloni zawsze podgotowuje aby uniknąć surowego makaronu np. na dnie zapiekanki.
    Makaron gotuje około 5 minut w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy (oliwa spowoduje że makaron po wyjęciu nie poskleja się nam) Obgotowane cannelloni układam osobno na talerzach.
    3. W rondelku rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę, mieszamy całość aż utworzy się takie jakby ciasto, wtedy zaczynamy powoli wlewać mleko, cały czas mieszając aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą, pieprzem oraz papryką słodką.
    4. Napełniamy cannelloni mięsem i układamy w naczyniu żaroodpornym które wcześniej wysmarowaliśmy masłem (jeśli nie mamy naczynia żaroodpornego możemy użyć blaszki do pieczenia) Do napełniania najlepiej używać długiej łyżki, a dolny otwór zatkać np. wewnętrzną strona dłoni-a od góry możemy nakładać farsz.
    Kiedy już całe cannelloni mamy już napełnione i ułożone w naczyniu żaroodpornym to zalewamy go beszamelem i na samą górę dajemy starty ser żółty (może być też mozzarella)
    Zapiekankę pieczemy w około 200 stopniach przez około 30-40 minut, aż wierzch się zrumieni. Cannelloni gotowe!

Notka redakcyjna

Cannelloni można też przygotować w wersji wege, na przykład ze szpinakiem.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: natalia2004 natalia2004

cannelloni z mięsem mielonym

Sycąca włoska zapiekanka

kategoria: Dania główne Zapiekanki cannelloni opublikowany: 07.11.2014 | wyświetlono: 4539 Książki kucharskie: 7 | Polecenia: 0
Dodane przez: natali0987 natali0987

Zapiekanka Cannelloni z mięsem mielonym i pieczarkami.

Pyszne i sycące danie.

kategoria: Zapiekanki Sosy Ser opublikowany: 11.09.2014 | wyświetlono: 43052 Książki kucharskie: 3 | Polecenia: 0
Dodane przez: aga888 aga3

Cannelloni z mięsem mielonym i groszkiem

Klasyczna włoska zapiekanka. Smaczna i sycąca.

kategoria: sos pomidorowy dania z makaronem cannelloni opublikowany: 04.10.2018 | wyświetlono: 749 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE