Cannelloni Z Mięsem Mielonym I Beszamelem

  • wyświetlono: 8073 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Bardzo lubię zapiekanki makaronowe, a jeszcze bardziej lubi je mój mąż dlatego staram się je często przygotowywać :) Przyszła i pora na znane i lubiane cannelloni :) Bardzo nam smakowała, ale zamierzam ją przygotować jeszcze w troszkę inny sposób i tym sposobem na pewno z wami się podzielę ; ) Cannelloni jest pyszne!

gotowanietoproste
  • 4 porcje
  • 60min
  • Średni

Składniki

Cannelloni: składniki na 3-4 osoby:
opakowanie makaronu cannelloni
500 gr mięsa mielonego np. z łopatki
1 garść startego żółtego sera (i/lub kulka mozzarelli)
1 cała cebula
sól, pieprz, papryka ostra i słodka, bazylia, tymianek, ewentualnie gotowa przyprawa do kuchni włoskiej, mogą być tez suszone pomidory
5-6 łyżeczek koncentratu pomidorowego
olej/oliwa do smażenia
Sos beszamelowy:
około 60 gr masła
2 i 1/2 szkl mleka
3 łyżki mąki pszennej
sól, pieprz, papryka słodka

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Cannelloni Z Mięsem Mielonym I Beszamelem

  • 1. Cannelloni: Na oleju szklimy cebulkę, a następnie do niej dodajemy mięso mielone wraz z przyprawami, przesmażamy. Kiedy mięso straci surowość dodajemy koncentrat pomidorowy i mieszamy całość. Doprawiamy do smaku. Dusimy około 10 minut.
    2. Ja cannelloni zawsze podgotowuje aby uniknąć surowego makaronu np. na dnie zapiekanki.
    Makaron gotuje około 5 minut w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy (oliwa spowoduje że makaron po wyjęciu nie poskleja się nam) Obgotowane cannelloni układam osobno na talerzach.
    3. W rondelku rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę, mieszamy całość aż utworzy się takie jakby ciasto, wtedy zaczynamy powoli wlewać mleko, cały czas mieszając aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą, pieprzem oraz papryką słodką.
    4. Napełniamy cannelloni mięsem i układamy w naczyniu żaroodpornym które wcześniej wysmarowaliśmy masłem (jeśli nie mamy naczynia żaroodpornego możemy użyć blaszki do pieczenia) Do napełniania najlepiej używać długiej łyżki, a dolny otwór zatkać np. wewnętrzną strona dłoni-a od góry możemy nakładać farsz.
    Kiedy już całe cannelloni mamy już napełnione i ułożone w naczyniu żaroodpornym to zalewamy go beszamelem i na samą górę dajemy starty ser żółty (może być też mozzarella)
    Zapiekankę pieczemy w około 200 stopniach przez około 30-40 minut, aż wierzch się zrumieni. Cannelloni gotowe!

Cannelloni można też przygotować w wersji wege, na przykład ze szpinakiem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

mięso mielonecannelloninadziewanezapiekanez makaronemCannelloni z mięsem mielonymz beszamelemz sosem beszamelowymw beszamelu
 

Komentarze

Podobne przepisy

Zapiekanka mięsna z kalafiorem

Dodane przez: czarrna

Zapiekanka z mięsem mielonym i kalafiorem

Połączenie tanich i łatwo dostępnych...

Zapiekanka makaronowa z papryką i mięsem mielonym

Dodane przez: Krystyna32

Zapiekanka makaronowa z papryką i mięsem...

Pożywna i smaczna zapiekanka.

Zapiekanka z mięsem mielonym i pieczarkami

Dodane przez: Ola1984

Zapiekanka z mięsem mielonym i pieczarkami

Pyszna, pożywna zapiekanka z mięsem...

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i fasolą

Dodane przez: Krystyna32

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym...

Smaczna, aromatyczna i pożywna...

ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z MIĘSEM, WARZYWAMI I BESZAMELEM

Dodane przez: KasiaKitek

ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z MIĘSEM, WARZYWAMI...

Bardzo sycąca zapiekanka, której...

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i warzywami

Dodane przez: olinek_82

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i...

Prosta, smaczna i szybka w przygotowaniu...