Barszcz biały z kiełbasą i jajkiem na żeberkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do dużego słoja wsyp mąkę, dolej wodę ,dodaj pokrojony czosnek i wymieszaj energicznie.Dodaj ziele angielskie, liście laurowe i majeranek. Słoik odstaw na 3 dni. Zakwas mieszaj 3 razy dziennie i próbuj, czy robi się kwaśny.
W dużym garnku zagotuj wodę, dodaj żeberka i łyżkę soli. Następnie gotuj na małym ogniu ok. 40 minut Po 40 minutach dodaj do wody obraną pietruszkę i marchewkę. Cebulę pokrój w drobną kostkę ,a następnie podsmaż na oleju i dodaj do zupy razem z zielem angielskim, listkami laurowymi . Kiełbasę włóż do zupy i gotuj całość jeszcze przez 25 minut. Ziemniaki obierz i pokrój je w kostkę, a następnie ugotuj w oddzielnym garnku .Jajka ugotuj w osolonej wodzie.
Po 25 minutach do zupy dolej przygotowany zakwas i dopraw do smaku solą i pieprzem. Zagotuj zupę i dodaj ugotowane ziemniaki wraz z wodą, w której się gotowały. Zmniejsz ogień i dolej słodką śmietankę Na koniec dodaj łyżeczkę chrzanu ze słoika.Obierz jajka i dodaj do zupy.Kiełbasę pokrój w plasterki.Smacznego
Komentarze