Żytnia tarta z ricottą, brokułem i szynką

5 (1 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Tarta na kruchym, żytnim cieście z pysznymi dodatkami. Sprawdzi się na konkretny obiad lub przekąskę na imprezę.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Spód:
    Mąka żytnia - 200g
    Masło zimne - 100g
    Jajko - 1szt
    Sól - szczypta
    Jogurt - 1 łyżka

    Farsz:
    Ricotta - 250g
    Jajko - 2 szt
    Brokuł - 1szt
    Cebula - 2 szt
    Szynka - 200g
    Olej - 1 łyżka
    Gałka muszkatołowa - 1/2 łyżeczki
    Sól, pieprz, papryka słodka
    Do posypania - babka płesznik
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Tarta na słono

Żytnia tarta z ricottą, brokułem i szynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód:
    Zimne masło kroimy w kostkę lub ścieramy na tarce. Dodajemy jajko, sól, jogurt i mąkę. Zagniatamy ciasto i wkładamy na godzinę do lodówki.

    Farsz:
    Brokuła dzielimy na małe różyczki, cebulę kroimy w piórka, a szynkę w paski lub kostkę. Na oleju smażymy cebulę, szynkę przez 2 minuty. Dodajemy brokuła i pod przykryciem trzymamy na małym ogniu przez około 5 minut. Brokuł powinien być lekko twardy.

    Jajka mieszamy z ricottą i przyprawami. Dokładamy usmażone warzywa i sznykę, mieszamy.

    Ciasto na spód wałkujemy podsypując mąką. Wykładamy nim blaszkę do tarty. Ja wałkowałam ciasto pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia, dzięki temu bez problemu przerzuciłam ciasto na blachę. Spód nakłuwamy widelcem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy 10 minut.

    Po tym czasie na cieście układamy farsz i posypujemy babką płesznik i pieczemy w 190 stopniach kolejne 25 minut.

    Tarta smakuje wyśmienicie na ciepło i zimno.

Porady

Babkę płesznik można zastąpić innymi ziarenkami: czarnuszką, sezamem czy siemieniem lnianym

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka żytnia Szynka Ricotta Brokuły

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bezglutenowa Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować