Tarta z rabarbarem i ricottą

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Po pysznym serniku oliwkowym czas na pierwszy przepis z rabarbarem. Dzisiaj mam dla Was pyszna tartę, kolega stwierdził, ze nigdy nie jadł nic tak dobrego, a Wy jedliście coś tak dobrego?:) ps. Podczas pieczenia jest taki zapach, ze ciężko wytrzymać by nie oblizywac się co chwila ;)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    200g mąki
    1 żółtko
    2 łyżki cukru pudru
    ¾ kostki masła
    Masa serowa:
    500g ricotty
    ¾ szklanki cukru
    Ziarna z 1 laski wanilii
    2 jajka
    1 łyżeczka alkoholu(rum, whisky lub aromat arakowy lub rumowy)
    3-4 łodygi rabarbaru
    cukier puder do posypania
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Tarta z rabarbarem i ricottą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy, dodajemy posiekane masło, żółtko, cukier puder i zagniatamy szybko :) Wstawiamy na chwilę do lodówki. Po tym czasie tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i rozwałkowujemy kruche ciasto na spód tortownicy. Do miski przekładamy ricotte, wsypujemy cukier i miksujemy. Dokładamy reszta składników i wbijamy po kolei jajka cały czas miksując. Rozkładamy na warstwie kruchego ciasta i pieczemy w 180 stopniach z termoobiegiem aż do zarumienienia wierzchu. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Alkohol Cukier Jajka Rabarbar Ricotta Wanilia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować