Żurek z pieczarkami

5 (1 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Wychodzi naprawdę pyszny, kolor nieco mocniejszy od dodatku właśnie pieczarek które wpłynęły nie tylko na barwę ale również na walory smakowe zupy.

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 0.5 l zakwasu żuru ( najlepiej domowego )
    1 średnia cebula
    główka czosnku ( może być mniej jak ktoś nie lubi mocnego smaku czosnku w żurku )
    300 g kiełbasy
    3 l wywaru z wędzonych żeberek - kości itp
    1/4 szklanki wody + 2 łyżki mąki ( na zagęszczenie )
    sól, pieprz do smaku
    250 g pieczarek
    majeranek

    dodatek:

    jajka na twardo
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Żurek Żur

Żurek z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kiełbasę kroimy w kawałki i podsmażamy. Na tym samym tłuszczu po kiełbasie podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Do gorącego bulionu z wędzonych żeberek / kości wlewamy zakwas żuru. Następnie dodajemy kiełbasę oraz cebulkę oraz oczyszczone i pokrojone pieczarki. Kolejno dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
    W 1/4 szklanki wody rozprowadzamy 2 łyżki mąki i hartujemy żurkiem, po czym wlewamy całość do garnka i mieszamy energicznie. Chwilę zostawiamy by się podgotowało 2-3 minuty. Na koniec doprawiamy sporą ilością majeranku. Podajemy z ugotowanym jajkiem na twardo.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.39 (233 ocen)

żurek

To może cię zainteresować