Wychodzi naprawdę pyszny, kolor nieco mocniejszy od dodatku właśnie pieczarek które wpłynęły nie tylko na barwę ale również na walory smakowe zupy.
2 godz.
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
0.5 l zakwasu żuru ( najlepiej domowego )
1 średnia cebula
główka czosnku ( może być mniej jak ktoś nie lubi mocnego smaku czosnku w żurku )
300 g kiełbasy
3 l wywaru z wędzonych żeberek - kości itp
1/4 szklanki wody + 2 łyżki mąki ( na zagęszczenie )
sól, pieprz do smaku
250 g pieczarek
majeranek
Żurek z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kiełbasę kroimy w kawałki i podsmażamy. Na tym samym tłuszczu po kiełbasie podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Do gorącego bulionu z wędzonych żeberek / kości wlewamy zakwas żuru. Następnie dodajemy kiełbasę oraz cebulkę oraz oczyszczone i pokrojone pieczarki. Kolejno dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
W 1/4 szklanki wody rozprowadzamy 2 łyżki mąki i hartujemy żurkiem, po czym wlewamy całość do garnka i mieszamy energicznie. Chwilę zostawiamy by się podgotowało 2-3 minuty. Na koniec doprawiamy sporą ilością majeranku. Podajemy z ugotowanym jajkiem na twardo.
Komentarze