Żurek na zakwasie z ogórkiem

4.5 (196 ocen)

Smaczny żurek , który można jeść przez cały rok, ale w święta Wielkanocne jednak smakuje najlepiej.

Składniki:

  • Zakwas na żurek:
    Składniki:
    4-5 łyżek mąki żytniej
    2 szkl. letniej, przegotowanej wody
    3 ząbki czosnku
    3 liście laurowe
    4 ziarenka ziela angielskiego
    5 ziarenek pieprzu
    mała kromka żytniego chleba na zakwasie.

    Składniki na żurek:
    4 białe kiełbasy,
    1 mała cebula,
    1,5 - 2 litry wody,
    0,5 korzenia selera
    1 marchew,
    2-3 ogórki koszone
    2 liście laurowe,
    3 ziela angielskie,
    sól morska,
    pieprz do smaku,
    majeranek do smaku,
    2 ząbki czosnku,
    150 ml śmietany 30% do zabielenia + 2 łyżki mąki
    do smaku:
    2 łyżki octu + 2 łyżki cukru

    Dodatkowo:
    6 ugotowanych jajek
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Żurek na zakwasie z ogórkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • żur 1. Do garnka wkładamy kiełbaski, obraną cebulę, seler i marchew ,wyciśnięty czosnek, majeranek,sól , pieprz, liście laurowe oraz ziele angielskie. Zalewamy wodą i gotujemy na wolnym, ogniu do miękkości warzyw.
  • kiełbasa 2. Kiełbasę wyjmujemy z wywaru , obieramy z flaczka i kroimy na plasterki, które podsmażamy na patelni do lekkiego zrumienienia. Ponownie wrzucamy do zupy.
  • warzywa 3. Ugotowane warzywa wyjmujemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, ogórka kroimy w kosteczkę i dodajemy ponownie do wywaru.
  • warzywa 4. Przygotowany zakwas mieszamy i dodajemy do wywaru. Całość zagotowujemy. Na koniec żurek zabielamy śmietaną i doprawiamy do smaku.
    Do kremówki dodajemy 2 łyżki mąki pszennej i mieszamy aby nie było grudek. Wlewamy do gotującego wywaru i mieszamy.

    Podajemy z ugotowanymi jajkami na twardo.
  • Zakwas na żurek 5. zakwas na żurek: Do dużego słoika nalewamy przegotowaną ciepłą wodę. Dodajemy do niej mąkę. Dodajemy pokrojony w plasterki czosnek, ziele angielskie, liście laurowe i kromkę chleba. Zakręcamy słoik i delikatnie mieszamy. Odkręcamy słoik i przykrywamy gazą. Tak przygotowany zakwas odstawiamy na 3-4 dni. Zakwas mieszamy każdego dnia drewnianą łyżką.

Porady

Żurek najlepiej smakuje na drugi dzień kiedy dobrze przejdzie przyprawami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała kiełbasa Czosnek Jajka Majeranek Zakwas

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować