Żurek na zakwasie z ogórkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do garnka wkładamy kiełbaski, obraną cebulę, seler i marchew ,wyciśnięty czosnek, majeranek,sól , pieprz, liście laurowe oraz ziele angielskie. Zalewamy wodą i gotujemy na wolnym, ogniu do miękkości warzyw.
2.Kiełbasę wyjmujemy z wywaru , obieramy z flaczka i kroimy na plasterki, które podsmażamy na patelni do lekkiego zrumienienia. Ponownie wrzucamy do zupy.
3.Ugotowane warzywa wyjmujemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, ogórka kroimy w kosteczkę i dodajemy ponownie do wywaru.
4.Przygotowany zakwas mieszamy i dodajemy do wywaru. Całość zagotowujemy. Na koniec żurek zabielamy śmietaną i doprawiamy do smaku.
Do kremówki dodajemy 2 łyżki mąki pszennej i mieszamy aby nie było grudek. Wlewamy do gotującego wywaru i mieszamy.
Podajemy z ugotowanymi jajkami na twardo.
5.zakwas na żurek: Do dużego słoika nalewamy przegotowaną ciepłą wodę. Dodajemy do niej mąkę. Dodajemy pokrojony w plasterki czosnek, ziele angielskie, liście laurowe i kromkę chleba. Zakręcamy słoik i delikatnie mieszamy. Odkręcamy słoik i przykrywamy gazą. Tak przygotowany zakwas odstawiamy na 3-4 dni. Zakwas mieszamy każdego dnia drewnianą łyżką.
Porady
Żurek najlepiej smakuje na drugi dzień kiedy dobrze przejdzie przyprawami.
Komentarze