Żurek na zakwasie z ogórkiem

  • wyświetlono: 713 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Smaczny żurek , który można jeść przez cały rok, ale w święta Wielkanocne jednak smakuje najlepiej.

Marta Ryżek-Kalkowska

Składniki

Zakwas na żurek:
Składniki:
4-5 łyżek mąki żytniej
2 szkl. letniej, przegotowanej wody
3 ząbki czosnku
3 liście laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
5 ziarenek pieprzu
mała kromka żytniego chleba na zakwasie.

Składniki na żurek:
4 białe kiełbasy,
1 mała cebula,
1,5 - 2 litry wody,
0,5 korzenia selera
1 marchew,
2-3 ogórki koszone
2 liście laurowe,
3 ziela angielskie,
sól morska,
pieprz do smaku,
majeranek do smaku,
2 ząbki czosnku,
150 ml śmietany 30% do zabielenia + 2 łyżki mąki
do smaku:
2 łyżki octu + 2 łyżki cukru

Dodatkowo:
6 ugotowanych jajek

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Żurek na zakwasie z ogórkiem

  • Zakwas na żurek1. zakwas na żurek: Do dużego słoika nalewamy przegotowaną ciepłą wodę. Dodajemy do niej mąkę. Dodajemy pokrojony w plasterki czosnek, ziele angielskie, liście laurowe i kromkę chleba. Zakręcamy słoik i delikatnie mieszamy. Odkręcamy słoik i przykrywamy gazą. Tak przygotowany zakwas odstawiamy na 3-4 dni. Zakwas mieszamy każdego dnia drewnianą łyżką.
  • żur2. Do garnka wkładamy kiełbaski, obraną cebulę, seler i marchew ,wyciśnięty czosnek, majeranek,sól , pieprz, liście laurowe oraz ziele angielskie. Zalewamy wodą i gotujemy na wolnym, ogniu do miękkości warzyw.
  • kiełbasa3. Kiełbasę wyjmujemy z wywaru , obieramy z flaczka i kroimy na plasterki, które podsmażamy na patelni do lekkiego zrumienienia. Ponownie wrzucamy do zupy.
  • warzywa4. Ugotowane warzywa wyjmujemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, ogórka kroimy w kosteczkę i dodajemy ponownie do wywaru.
  • warzywa5. Przygotowany zakwas mieszamy i dodajemy do wywaru. Całość zagotowujemy. Na koniec żurek zabielamy śmietaną i doprawiamy do smaku.
    Do kremówki dodajemy 2 łyżki mąki pszennej i mieszamy aby nie było grudek. Wlewamy do gotującego wywaru i mieszamy.

    Podajemy z ugotowanymi jajkami na twardo.

Porady

Żurek najlepiej smakuje na drugi dzień kiedy dobrze przejdzie przyprawami.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniabiała kiełbasaw_kilka_chwilzdrowie_na_talerzumoj_niedzielny_obiaddania_dla_urodysezonowe_przysmakiszkola_babcimama_mnie_nauczylaczosnekzupaWielkanocżurekświętamajeranekzupyżurjajka na twardoZakwas na żurekświęta wielkanocneżurek na zakwasieprzepis_miesiąca1000tradycyjna zupazupa świątecznatradycyjny żurek
 

Komentarze

Podobne przepisy

żurek

Dodane przez: aicha1988

Żurek na domowym zakwasie

Jeśli nigdy nie robiliście żurku...

domowy zakwas na żurek

Dodane przez: zuzkaz2

zakwas na żurek

żurek ugotowany na własnoręcznie...

Zakwas na żurek

Dodane przez: Skotka

Zakwas na żurek

Świąteczny żurek na własnoręcznie...

Domowy żurek na zakwasie

Dodane przez: MagdalenaS

Domowy żurek na zakwasie

Pyszna staropolska zupa. Podawana...

Domowy zakwas na żurek

Dodane przez: Martyna1991

Domowy zakwas na żurek

Przygotowany w domu zakwas sprawia...

Zakwas na żurek

Dodane przez: Ola1984

Zakwas na żurek

Na Wielkanocnym stole nie powinno...