Żurek w chlebku

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Żur w chlebie to jedna z najsmaczniejszych zup goszczących na świątecznych stołach. Ma niepowtarzalny smak i wygląd, a ugotowany na własnym zakwasie i podany w chlebie upieczonym domowym sposobem to danie wielkanocne na najwyższym poziomie, zachwyci gości o najdelikatniejszych podniebieniach!

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 litry wody
    60 dkg kości wędzonych
    0,5 do 0,7 litra zakwasu
    20 dkg boczku wędzonego
    3 sztuki kiełbasy śląskiej lub białej
    1 duża cebula
    3 ząbki czosnku
    3 liście laurowe
    5-6 kulek ziela angielskiego
    łyżka majeranku
    sól, cukier i pieprz do smaku
    3-4 jajka ugotowane na twardo
    6-8 chlebków okrągłych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Żurek

Żurek w chlebku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • o 1. Do dużego garnka (4-5) wlewamy wodę, wstawiamy na ogień, wrzucamy kości wędzone, połowę boczku wędzonego w całości, ze skórką, liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy wywar około godziny.
    Na patelni wytapiamy boczek pokrojony w drobną kostkę. Dodajemy do niego kiełbasę śląską w półplasterkach. Na koniec wrzucamy na patelnię poszatkowaną cebulę. Wszystko dobrze podsmażamy na złocisty kolor.
    Z wywaru wyjmujemy boczek i kości wędzone, wrzucamy całe dobro z patelni. Miażdżymy czosnek, dorzucamy do żuru .Dodajemy na koniec majeranek i zakwas. Pozostało przyprawić zupę solą, pieprzem i cukrem. Możemy gotową zupę wlać do chlebka i położyć na wierzchu połówkę ugotowanego jajka.
    Żur w chlebku gotowy!

Porady

Podstawą dobrego żuru jest oczywiście wysokiej jakości zakwas, dlatego kupujmy zakwas z mąki razowej żytniej typ 2000, im grubszy przemiał, tym kwaśniejszy żur.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zakwas

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować