Żurek w bułce

4.5 (167 ocen)

  • 25 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Wielkanocny żurek proponuję podać w miseczkach z bułek

  • 25 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • wędzony boczek - 50 g
    kiełbasa biała - 150 g
    śmietana 12 % - 4 łyżki
    majeranek
    czosnek - 1 ząbek
    sól i pieprz
    zakwas na żur - 1 szkl
    cebula - 0,5 szt
    chrzan - 1 łyżeczka
    bułki - 4 szt
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Żurek w bułce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wlać wodę, zagotować.
    Następnie włożyć kiełbasę, gotować na małym ogniu.
  • 2. Boczek i cebulę pokroić w kostkę przesmażyć, dodać do kiełbasy.
  • 3. Wyjąć z wywaru kiełbasę pokroić w plastry, czosnek przecisnąć przez praskę i razem z chrzanem i zakwasem na żur i majerankiem dodać do garnka.
    Gotować na wolnym ogniu.
  • 4. Doprawić żurek śmietaną , solą i pieprzem.
    Podawać w miseczkach z bułki
    Smacznego !
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kiełbasa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować