Żurek chrzanowy na wędzonych żeberkach

0 (0 ocen)

Kwaśny żurek na domowym zakwasie z białą kiełbasą i jajkiem.

Składniki:

  • (Na 4l. żurku)
    Bulion:
    0,5 kg. wędzonych żeberek
    1 biała cebula
    4 marchewki
    2 pietruszki
    biała część pora
    1/2 bulwy selera
    1/2 pęczka natki pietruszki
    4 liście laurowe
    parę ziarenek ziela angielskiego
    Dodatki:
    o,5 l. zakwasu na żurek ( miałam domowy)
    0,5kg. białej kiełbasy
    0,5kg. ostrego chrzanu ze słoika
    4 łyżki suszonego majeranku
    2 łyżki suszonego lubczyku
    sól , pieprz
    3 łyżki mąki z zakwasu ( można ominąć)

    jajka ugotowane na twardo
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Żurek Żur

Żurek chrzanowy na wędzonych żeberkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bulion:Marchew , pietruszkę oraz selera obrać , umyć.
    Pora i natkę pietruszki dokładnie opłukać.
    Cebulę przypiec nad ogniem lub na suchej patelni.
    Do garnka włożyć warzywa , wędzone żeberka , liście laurowe oraz ziele angielskie.
    Zalać ok 3l. wody.
    Gotować na wolnym ogniu ok 2h.
  • 2. Ugotowany bulion przecedzić do dużego garnka w którym będziemy kończyć żurek.
  • 3. Dodatki:Marchewki ugotowane w bulionie oraz białą kiełbasę kroimy w cienkie plastry.
    Do bulionu dodajemy chrzan , mieszamy aż składniki się połączą.
    Wkładamy kiełbasę , marchewkę oraz dodajemy przyprawy.
    Gotujemy do momentu ugotowania się kiełbasy.
    Przed końcem gotowania opcjonalnie żurek zagęszczamy mąką z zakwasu wymieszaną z paroma łyżkami gorącej zupy.
  • 4. Żurek podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować