Żurek chrzanowy na wędzonych żeberkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bulion:Marchew , pietruszkę oraz selera obrać , umyć.
Pora i natkę pietruszki dokładnie opłukać.
Cebulę przypiec nad ogniem lub na suchej patelni.
Do garnka włożyć warzywa , wędzone żeberka , liście laurowe oraz ziele angielskie.
Zalać ok 3l. wody.
Gotować na wolnym ogniu ok 2h.
2.Ugotowany bulion przecedzić do dużego garnka w którym będziemy kończyć żurek.
3.Dodatki:Marchewki ugotowane w bulionie oraz białą kiełbasę kroimy w cienkie plastry.
Do bulionu dodajemy chrzan , mieszamy aż składniki się połączą.
Wkładamy kiełbasę , marchewkę oraz dodajemy przyprawy.
Gotujemy do momentu ugotowania się kiełbasy.
Przed końcem gotowania opcjonalnie żurek zagęszczamy mąką z zakwasu wymieszaną z paroma łyżkami gorącej zupy.
Komentarze