Grochówka na wędzonych żeberkach

4.96 (156 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Gęsta, sycąca i rozgrzewająca zupa. Idealna chłodne dni.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 600 g żeberek wędzonych
    1,5 szklanki grochu łuskanego - połówki (300 g)
    1 marchewka (100 g)
    1 mała pietruszka (30 g)
    kawałek selera (30 g)
    kawałek pora (40 g)
    4 średnie ziemniaki (500 g)
    2 liście laurowe
    6 ziaren ziela angielskiego
    3 ząbki czosnku
    1 czubata łyżka majeranku
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.96 (156 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Grochówka na wędzonych żeberkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Groch płuczemy, zalewamy letnią wodą i odstawiamy na 2-3 godziny do namoczenia, następnie odcedzamy na sitku, przepłukujemy wodą i odsączamy.
  • 2. Żeberka zalewamy 2 litrami wody, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, zagotowujemy i wsypujemy groch. Gotujemy 60 minut na niewielkim ogniu pod przykryciem. Wyjmujemy żeberka, studzimy, oddzielamy mięso od kości i tłuszczu, kroimy w niedużą kostkę.
  • 3. Do zupy dodajemy oczyszczoną i poszatkowaną w słupki włoszczyznę oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy 15 minut, dodajemy pokrojony w plasterki czosnek i majeranek, gotujemy jeszcze 10 minut. Do zupy wkładamy pokrojone mięso i doprawiamy solą i pieprzem. Jeżeli zupa jest za gęsta można dodać trochę wody.

Porady

Zamiast świeżej włoszczyzny można użyć 200 g mrożonki. Jeśli chcemy mieć bardziej zawiesistą zupę, po wyjęciu żeberek można wywar z grochem zmiksować blenderem, należy wówczas usunąć wcześniej ziele angielskie i liście laurowe.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Żeberka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na ciepło Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować