Krupnik na wędzonych żeberkach

4.81 (164 ocen)

  • 45 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Sycąca i rozgrzewająca zupa zwłaszcza na jesienną pogodę.

  • 45 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 6 wędzonych żeberek
    2 marchewki
    1 korzeń pietruszka
    Łodyga selera
    1 cebula
    3-4 ziemniaki
    1 szklanka kaszy jęczmiennej
    2 liski laurowe
    Kilka ziaren ziela angielskiego
    Sól, pieprz
    Natka pietruszki
Wystaw ocenę:

4.81 (164 ocen)

Zobacz również:

Zupy Krupnik

Krupnik na wędzonych żeberkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żeberka zalać ok.2.5 l wody, gotować na wolnym ogniu. Dodać ziele angielskie i liście laurowe. Jarzyny oprócz ziemniaków obrać pokroić w kostkę, dodać do zupy i gotować aż będą na pół miękkie. Zupę w tym czasie można lekko posolić.
  • 2. Kaszę jęczmienną przelać woda, wypłukać, dodać do zupy. Ziemniaki obrać pokroić w kostkę i dodać do zupy chwilę gotować aż będą miękkie. Żeberka wyciągnąć i obrać z mięsa można pokroić na mniejsze części, dodać do zupy. Doprawić solą i pieprzem oraz posypać posiekaną natką pietruszki. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Na ciepło Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować