Żurek na wędzonych żeberkach

4.49 (148 ocen)

  • 60 min

Bardzo aromatyczny i sycący żurek.Polecam.

  • 60 min

Składniki:

  • 4 litry wody
    4 łyżki zakwasu na żurek (ja używam tego na zdjęciu)
    1 torebka żurku w proszku
    6 żeberek wędzonych
    30 dag kiełbasy
    1 średnia cebula
    3 ząbki czosnku
    3 łyżki mąki pszennej
    3 łyżki gestej śmietany
    sól, majeranek
Wystaw ocenę:

4.49 (148 ocen)

Zobacz również:

Zupy Żurek Żur Dania główne

Żurek na wędzonych żeberkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0hojaoo 1. Żeberka zalać wodą, obgotować, wyciagnąć i przestudzić. Czosnek przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać i wrzucić do wywaru.W niewielkiej ilości wody rozmieszać oba zakwasy z mąką i śmietaną.Wlać do wywaru, zagotować.
  • image-1bukc2a 2. Cebulę obrać pokroić na drobne kawałki, zeszklić na niewielkiej ilości tłuszczu. Kiełbasę obrać, pokroić w plasterki i lekko podsmażyć z cebulą.Włożyć do gotującego się żurku. Mięso obrać z żeberek, pokroić na drobniejsze kawałki dodać do żurku i wszystko razem zagotować.Doprawić solą i majerankiem.

Porady

Zakwas na żurek można użyć według własnego uznania.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Żeberka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować