Kapuśniak na żeberkach wędzonych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żeberka wędzone umieszczamy w większym garnku, dodajemy listek laurowy i ziele angielskie , zalewamy 3 litrami zimnej wody, gotujemy do momentu aż żeberka będą miękkie. Pietruszkę , selera i marchewkę obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, ziemniaki obieramy , kroimy w kostkę. Z wywaru wyjmujemy mięso, dodajemy warzywa, gotujemy do miękkości. Odciśniętą kapustę drobno siekamy, dodajemy do zupy, gotujemy 15 minut. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę, przesmażamy na smalcu, dodajemy do zupy, na tej samej patelni roztapiamy smalec, dodajemy mąkę, ciągle mieszając robimy zasmażkę o lekko złotym kolorze, dodajemy do zupy. Doprawiamy do smaku, dodajemy roztarty w dłoni majeranek.
Porady
Przed podaniem żeberka kroimy w kostkę i dodajemy do zupy.
Komentarze