Kapuśniak na żeberkach wędzonych

4.49 (175 ocen)

Pyszna sycąca i rozgrzewająca zupa.W chłodne dni nic nas lepiej nie rozgrzeje tak jak kapuśniak gotowany na żeberkach wędzonych .

Składniki:

  • 0,5 kilograma wędzonych żeberek

    2 marchewki

    1 pietruszka

    5-6 ziemniaków

    kawałek selera

    0,5 kilograma kwaszonej kapusty

    1 cebulka

    3 ziela angielskie

    3 listki laurowe

    5 ziaren pieprzu

    sól,pieprz

    majeranek

    przyprawa maggi w płynie

    smalec

    2-3 łyżki maki pszennej
Wystaw ocenę:

4.49 (175 ocen)

Kapuśniak na żeberkach wędzonych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żeberka wędzone umieszczamy w większym garnku, dodajemy listek laurowy i ziele angielskie , zalewamy 3 litrami zimnej wody, gotujemy do momentu aż żeberka będą miękkie. Pietruszkę , selera i marchewkę obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, ziemniaki obieramy , kroimy w kostkę. Z wywaru wyjmujemy mięso, dodajemy warzywa, gotujemy do miękkości. Odciśniętą kapustę drobno siekamy, dodajemy do zupy, gotujemy 15 minut. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę, przesmażamy na smalcu, dodajemy do zupy, na tej samej patelni roztapiamy smalec, dodajemy mąkę, ciągle mieszając robimy zasmażkę o lekko złotym kolorze, dodajemy do zupy. Doprawiamy do smaku, dodajemy roztarty w dłoni majeranek.

Porady

Przed podaniem żeberka kroimy w kostkę i dodajemy do zupy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować