Zupa z fasolki szparagowej

0 (0 ocen)

  • 1 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Ostatnio fasolka szparagowa zaczęła tanieć, więc warto ugotować taką zupę. Zupa z fasolki szparagowej jest bardzo lubiana w naszej rodzinie, szczególnie w sezonie letnim. Zimową porą taka zupę gotuje z mrożonej fasolki szparagowej. Czasem gotuje zupę na fasolce żółtej, a czasem mieszam fasolki żółtą z zieloną. Prosta, lekka, smaczna i zdrowa zupa, można ją zrobić z mrożonej fasolki, ale jednak z takiej świeżej jest najlepsza. To taka zupa, którą lubi chyba każdy, u nas obowiązkowo zaprawiana śmietaną, u mnie w domu to taka letnia klasyka. 

  • 1 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 udka z kurczaka
    500 g fasolki szparagowej żółtej - można mieszać żółtą z zieloną
    500 g ziemniaków
    2 marchewki
    1 korzeń pietruszki - mały
    ½ pora
    1 cebula - opcjonalnie
    3 ziarenka ziela angielskiego
    2 listki laurowe
    1 łyżka mąki pszennej
    1 łyżeczka cukru
    2 łyżki octu spirytusowego
    1 kostka rosołowa - opcjonalnie
    sól i pieprz prawdziwy mielony do smaku
    1 łyżka majeranku
    zieleninka do posypania zupy, koperek lub natka pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa fasolowa

Zupa z fasolki szparagowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udka umyj pod strumieniem bieżącej wody i wrzuć do garnka, zalej zimną wodą i zagotuj. Ściągnij szumy i wrzuć obraną i pokrojoną na mniejsze kawałki włoszczyznę, wrzuć też listki laurowe i ziele angielskie. Jeśli używasz kostki rosołowej to również odpowiedni moment, żeby dodać taką kostkę do zupy. Fasolkę szparagową pokrój na mniejsze kawałki, mi akurat fasolke kroił syn Radek. Zalej wrzątkiem w misce dosłownie na 2 min. wylej wodę, opłucz pod bieżącym strumieniem wody i wrzuć do wywaru w garze. Gotuj ok. 10 min. następnie dodaj obrane i pokrojone na mniejsze kawałki ziemniaki. Gotuj do miękkości. Na koniec wsyp cukier, wlej ocet oczywiście do smaku, zaciągnij mąką, wsyp majeranek, oraz dopraw do smaku solą i pieprzem prawdziwym mielonym. Zupę zdejmij z palnika i zaciągnij śmietaną. Przed podaniem posyp na talerzu zieleninką. Smacznego!!!

Porady

Jeśli dodajesz cebulkę, posiekaj ją drobno i zeszklij na łyżce masła, możesz również dodać pora do cebulki, następnie całość przełóż do zupy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasolka szparagowa żółta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować