Zupa z fasolki szparagowej

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Delikatna, aromatyczna i bardzo smaczna zupa na bazie domowego bulionu, żółtej i zielonej fasolki szparagowej. W sezonie taka zupa obowiązkowo gości na naszym stole co najmniej kilka razy, ponieważ ja i moi domownicy za nią przepadamy.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Bulion:
    -1 biodrówka wieprzowa z kością (około 0,5 kg)
    -1 pęczek włoszczyzny (z natką selera i pietruszki)
    -2 duże ząbki czosnku
    -4 ziarna ziela angielskiego
    -4 liście laurowe
    -6 ziarenek pieprzu
    -4,5 l wody

    Zupa:
    -3 marchewki
    -10 ziemniaków
    -0,5 kg zielonej fasolki szparagowej
    -0,5 kg żółtej fasolki szparagowej
    -300 g śmietany 18%
    -około 2 łyżki przyprawy uniwersalnej
    -pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zupa z fasolki szparagowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Przygotowujemy bulion: biodrówkę dzielimy na 2-3 części, zalewamy wodą i gotujemy. Gdy się wyszumuje zdejmujemy pianę, wrzucamy obrane warzywa z natką pietruszki i selera, ząbki czosnku, ziele, liście laurowe i pieprz. Gotujemy na wolnym ogniu przez godzinę, półtorej. Następnie przecedzamy.
  • 2 2. Do czystego, gotującego się bulionu dodajemy obraną i podzieloną na połowy fasolę,
  • 3 3. oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, przyprawę uniwersalną i pieprz. Gotujemy 15 minut.
  • 4 4. Po tym czasie dodajemy startą na dużych oczkach marchew i gotujemy kolejne 15 minut.
  • 5 5. Śmietanę wlewamy do miski, zalewamy łyżką wazową gorącej zupy i dokładnie rozprowadzamy. Następnie śmietanę stopniowo wlewamy do garnka energicznie mieszając jego zawartość. Gotujemy jeszcze minutę, zupę w razie potrzeby jeszcze doprawiamy. Smacznego!

Porady

Bulion można przygotować dzień wcześniej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować