Jogurtowe ciasto z borówkami, kruszonką i nutą mięty

5 (1 ocen)

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Lato obfituje w pyszne owoce takie jak maliny, porzeczki, jagody czy tez borówki. Ciasto z tego przepisu możecie przygotować z dowolnymi owocami lub z ich mieszanką. Zapraszam po przepis na jogurtowe ciasto z borówkami i słodką kruszonką

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto
    4 jajka rozmiar L
    3/4 szklanki cukru
    130 ml oleju np. rzepakowego
    400 g jogurtu naturalnego
    3 szklanki mąki pszennej
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    300 g borówek amerykańskich
    Kruszonka
    3 łyżki mąki
    2 łyżki cukru
    2 łyżki masła
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasto z owocami

Jogurtowe ciasto z borówkami, kruszonką i nutą mięty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na kruszonkę połączyć ze sobą. Kruszonkę wstawić do lodówki.

    Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C. Jajka wbijamy do dużej miski i roztrzepujemy. Do osobnej miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Mąkę przesiewamy do mokrych składników i mieszamy tylko do połączenia ciasta.
  • 2. Ciasto przelewamy do formy o wymiarach ok. 20 x 30 cm lub zbliżonych. Umyte borówki obtaczamy w 1 łyżce mąki pszennej. Wierzch posypujemy najpierw owocami, a następnie kruszonką.
  • 3. Ciasto pieczemy przez ok. 40-45 minut (do suchego patyczka). Po wystygnięciu posypujemy kawałkami listków mięty.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki amerykańskie Jogurt Świeża mięta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować