Chlebek bananowy z orzechami i wiórkami kokosowymi

3.2 (5 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Już niebawem dzieci wrócą do swoich szkolnych zajęć, dlatego dziś prezentuje przepis na szybki i odżywczy chlebek bananowy, który idealnie sprawdzi się jako słodka przekąska w przerwie pomiędzy zajęciami. Zapraszam :)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 jajka
    0,5 szklanki cukru
    200 ml oleju roślinnego
    4 dojrzałe banany
    2,5 szklanki mąki pszennej
    2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    szczypta soli
    1 szklanka posiekanych orzechów np. włoskich
    0,5 szklanki wiórków kokosowych
Wystaw ocenę:

3.2 (5 ocen)

Zobacz również:

Bananowiec

Chlebek bananowy z orzechami i wiórkami kokosowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni C. Jajka wbijamy do miski i miksujemy za pomocą miksera stopniowo dodając cukier, olej roślinny, a na końcu rozgniecione lub zmiksowane blenderem banany.
  • 2. W drugiej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i szczyptą soli. Do miski przekładamy masę bananową i mieszamy do połączenia składników. Następnie dodajemy drobno posiekane orzechy i wiórki kokosowe i ponownie mieszamy.
  • 3. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia podłużnej formy keksowej i pieczemy przez ok. 50 min lub do suchego patyczka.

Porady

Wierzch ciasta przed podaniem można polać rozpuszczoną białą czekoladą, cytrynowym lukrem lub posypać cukrem pudrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany Orzechy włoskie Wiórki kokosowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

4.47 (199 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Szarlotka z wiórkami kokosowymi

To może cię zainteresować