Kruche ciasto z malinami i płatkami migdałów

5 (1 ocen)

  • 29 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Idealne kruche ciasto przełamane chrupiącym kokosem na zewnątrz i lekko kwaskowym malinowym wnętrzem. Zapraszam do przepisu :)

  • 29 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    400 g mąki pszennej
    200 g zimnego masła
    100 g cukru pudru
    1 jajko
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta cynamonu
    szczypta soli
    3 łyżki wiórków kokosowych
    2-3 łyżki płatków migdałowych
    Nadzienie:
    500 g świeżych umytych malin
    80 g cukru
    1 łyżka skrobi ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasto z owocami Kruche ciasto

Kruche ciasto z malinami i płatkami migdałów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 °C (grzałka góra- dół).
  • 2. Do większej miski wsypujemy mąkę, następie dodajemy pokrojone na kawałki masło, cukier, jajko, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe, sól i cynamon. Całość zagniatamy ręką na gładkie ciasto. Połowę ciasta wykleić na dnie formy np. ceramicznej o wymiarach 24x 28 cm (lub zbliżonych). Spód podpiekamy w piekarniku przez 10-12 min.
    Drugą połowę ciasta schłodzić w lodówce lub zamrażarce.
  • 3. Maliny mieszamy z cukrem i skrobią, a następnie wykładamy na ciasto. Schłodzoną kruszonkę ścieramy lub rwiemy na kawałki i posypujemy nią maliny. Na koniec ciasto posypujemy płatkami migdałów.
  • 4. Formę z ciastem ponownie przekładamy do piekarnika i pieczemy przez około 30 min, co jakiś czas sprawdzając czy ciasto nie przypieka się za bardzo.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny Wiórki kokosowe Płatki migdałowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować